Жалбата до Конституционния съд е от Възраждане и Има такъв

...
Жалбата до Конституционния съд е от Възраждане и Има такъв
Коментари Харесай

КС образува дело и по жалбата на депутати от опозицията срещу промените в Конституцията

Жалбата до Конституционния съд е от " Възраждане " и " ИТН ".  Докладчици и по това, второ дело по тематиката, са още веднъж съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова, оповестява Българска телеграфна агенция.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов анонсира през вчерашния ден пред публицисти, че в жалбата има 40 страници с обосновка по безусловно всяка една от точките, по която Конституцията беше изменена от това Народно заседание.

" Промените в главния закон въплъщават желанието на едни хора да останат на власт, в случай че бъдат свалени и да проведат идващите избори ", разяснява преди дни Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. На въпрос за какво от партията му сезират измененията в главния закон, откакто президентът го направи, той означи, че президентът има едни претекстове, а те - други, като техните са повече.

Президентът Румен Радев също сезира Конституционния съд четири дни преди Има Такъв Народ и " Възраждане ", като сложи за пояснение текстовете в главния закон, свързани с:
възможността депутати и министри да са с двойно гражданство; ръководители на регулатори да се избират с най-малко 160 гласа в парламента; ограничаването на правата на президента за избирането на длъжностен премиер; възможността Народното събрание да работи, даже да не успее да назначи правителство; председателите на висшите съдилища и основният прокурор да се назначат без президентът да е издал декрет.
Промените в главния закон бяха признати на 20 декември със 165 гласа на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Против бяха 71 от " Възраждане ", Българска социалистическа партия И Има Такъв Народ. Бойко Рашков от ръководещата " сглобка " се въздържа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР