Жалба, внесена от българка, предизвика радикална промяна в Германия: болногледачките

...
Жалба, внесена от българка, предизвика радикална промяна в Германия: болногледачките
Коментари Харесай

Българка предизвика радикална промяна в Германия

Жалба, импортирана от българка, провокира радикална смяна в Германия: болногледачките от чужбина, които работят в страната, към този момент ще имат право на почтено възнаграждение. Това постанови през днешния ден Федералният съд по трудово право.

Пристигналите от чужбина болногледачки, които се грижат за възрастни германци в домовете им, имат правото на минимално възнаграждение. Това решение на Федералния съд по трудово право ще промени живота на стотици хиляди: съгласно преценките на специалисти и синдикати, задграничните болногледачки, които работят за нуждаещи се от грижи хора в немските семейства, са сред 300 000 и 600 000. Точни цифри няма, защото огромна част от фрагментите са наети нелегално, а изискванията на труд постоянно са сериозни, оповестява " Дойче веле ".

 Решението на Федералния съд по трудово право е по дело, заведено от българка, която твърди, че е трябвало да обслужва 96-годишна жена в берлинското ѝ жилище по 24 часа дневно, седем дни в седмицата. В контракта ѝ било записано, че ще работи по 30 часа седмично. Същевременно договорът сред посредническата организация и нуждаещата се от грижи стара дама регламентирал „ 24 часа обслужване ".


 Германия: В бъдеще пенсия чак на 70 години? Германия: В бъдеще пенсия чак на 70 години?
Пенсионно-осигурителната система в Германия е обект на остри рецензии. От няколко седмици икономисти слагат под въпрос цялата конструк...

Размерът на доплащането, което жалбоподателката би трябвало да получи от наелата я българска посредническа компания, би трябвало да бъде прегледан още веднъж от Съда по трудово право в Берлин-Бранденбург, взеха решение федералните съдии. Те върнаха случая назад в регионалния съд по трудово право, който към този момент се беше произнесъл в интерес на болногледачката от България.

Исканията на онеправданата болногледачка са за доплащане в размер на 42 636 евро бруто. Фирмата-посредник отхвърля претенциите с изказванието, че даже дамата да е работила отвън записаните в контракта ѝ часове, това е ставало без знанието на тези, които са я наели. Съдът по трудово право в Берлин-Бранденбург бе почел импортираната тъжба за доплащането и бе постановил, че на дамата се поставят 38 377 евро.

Синдикатът " Верди ", който поддържа жалбоподателката, застъпва мнението, че болногледачките в Германия нерядко стават жертва на употреба. Федералният съюз на работещите в областта на обществените услуги и Германският институт по човешки права също остро подлагат на критика тежките условия на труд за болногледачките. Жените печелят малко, работят непрекъснато, нямат право на отпуска, постоянно не разполагат и с никакво персонално пространство.

С влизането в действие на новия правилник обаче надалеч по-малко възрастни германци ще могат да си разрешат да наемат болногледачки. " Решението ще провокира същинско цунами за всички, на които им се постанова да разчитат на грижите на болногледачки от чужбина ", съобщи Ойген Брюш, ръководител на немската Фондация за отбрана на пациентите. А Верена Бентеле, председателка на обществения съюз VdK, предвижда, че по-късно правосъдно решение оказването на грижи в домашни условия е застрашено от " Армагедон ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР