Изявление на президента след срещата с държавните институции във връзка

...
Изявление на президента след срещата с държавните институции във връзка
Коментари Харесай

Румен Радев: Абсолютно недопустимо е в 21-и век в Европа да се нанасят военни удари по суверенна държава

Изявление на президента след срещата с държавните институции по отношение на военните дейности в Украйна

Уважаеми дами и господа,

Свиках изключителна консултативна среща с държавното управление, ръководителя на Народното събрание и службите за сигурност за разглеждане на зародилата обстановка в Украйна. Както знаете, в ход е пълномащабна стандартна интервенция на Руската федерация с всички вероятни сили и средства с нанасяне на удари по сериозната инфраструктура и значими военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е безусловно неприемливо. В 21-и век, в Европа, да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти и да нанасят удари по суверенна страна. Категорично неприемливо. Оценихме по данните на всички служби, че все още няма директна военна опасност за сигурността на република България. Но има редица опасности, като цяло обстановката за сигурност и средата за сигурност в Европа и в световен мащаб към този момент са тотално изменени.

Оценяваме сега и държавното управление продължава да прави планове за рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото ни общество. Тези разбори ще продължат и през днешния ден, и на следващия ден с търсене на всички вероятни разновидности, тъй че да няма спиране в енергийните доставки на газ, изключително значимо на нефт, доставките на храни, доставките на всички артикули от първа нужда, които витално ни касаят. Търсят се и се работи по всевъзможни различни трасета и доставки. В ход са действия, които да защитят България във връзка с киберсигурността. Изключително значимо – България няма да допусне и ще работи интензивно за своята отбрана в границите на НАТО и въобще в системата за национална и групова сигурност. В ход към този момент са съвещания в съюзен формат в границите на НАТО. Изключително значима за нас е ориста на нашите сънародници в Украйна, досега в хода на съвещанието броят на хората, които са декларирали и желаят евакуация, към този момент надвишава четири хиляди. Обсъдихме вероятните разновидности на деяние и всички задължения на съответните министерства. Ще създадем всички допустимо тези наши сънародници да бъдат евакуирани.

Искам да се обърна към всички българи в Украйна, също по този начин и към всички украински жители, които желаят да потърсят надлежно леговище в България. Ние сме отворени и ще създадем всичко допустимо освен по един безвреден метод те да бъдат превозени до България, само че и тук да се окаже цялата нужна помощ.

България продължава да взе участие във всички формати на Европейски Съюз и на НАТО да търсим дружно групов отговор на това жестоко предизвикателство пред европейската сигурност и ще продължаваме да вършим всичко допустимо да подсигуряваме сигурността на българските жители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР