Изявите на мултимилиардера Илон Мъск по въпроси от международната политика

...
Изявите на мултимилиардера Илон Мъск по въпроси от международната политика
Коментари Харесай

Нелепите съвети на Илон Мъск за Тайван и Украйна, които никой не иска

Изявите на мултимилиардера Илон Мъск по въпроси от интернационалната политика наподобява не престават. През миналата седмица предприемачът разгласява серия от размишления и анкети в профила си в Туитър, свързани с войната в Украйна, които значително повтарят опорните точки на Путин. А в събота той се захвана и с разрешаването на спора сред Китай и Тайван. Оказва се обаче, че нито потребителите в обществените мрежи, нито политиците въобще желаят да слушат своеволните му препоръки.

Главният изпълнителен шеф на " Tesla " и " SpaceX " разяснява в скорошно изявление, че даването на прочут надзор на Китай над Тайван би помогнало за разрешаването на разногласието сред двете страни.

" Моята рекомендация би била да се измисли специфична административна зона за Тайван, която да е рационално допустима и евентуално няма да направи всички щастливи. Възможно е, и мисля, че е евентуално, в реалност, те да имат съглашение, което е по-свободно даже от това за Хонконг ", сподели той.

Тайван е демократично ръководен остров, само че Пекин претендира, че той е част от личната му територия и от дълго време се е зарекъл да го сложи под собствен надзор, като не изключва потреблението на мощ за тази цел. През август, като увещание към Тайпе, че военновъздушните сили на Пекин могат да доближат острова за броени минути.

Правителството на Тайван изрично се опълчва на претенциите за суверенитет и твърди, че единствено 23-милионното население на острова може да реши бъдещето му. Китай предложи на острова модел за автономност от вида " една страна, две системи ", сходен на този в Хонконг. Предложението обаче беше отхвърлено от всички съществени политически партии в Тайван и няма социална поддръжка.

Опитите на Мъск за разрешаването на разногласието също не бяха признати с огромен възторг. Депутат от ръководещата Демократична прогресивна партия (ДПП) на Тайван ги осъди като " неприемливи " и сподели, че сходни хрумвания не трябва да са в ущърб на демократичните свободи и суверенитета на жителите на острова.

Taiwan sells many products, but our freedom and democracy are not for sale. Any lasting proposal for our future must be determined peacefully, free from coercion, and respectful of the democratic wishes of the people of Taiwan.
— Bi-khim Hsiao 蕭美琴 (@bikhim)
Коментарите му толкоз доста ядосаха общност, че даже сплотиха разнородната политическа среда в страната. Посланикът на Тайван в Съединени американски щати съобщи, че свободата и демокрацията им " не са за обмен ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР