Известяване на пациента чрез смс по телефона за извършени на

...
Известяване на пациента чрез смс по телефона за извършени на
Коментари Харесай

Иван Маджаров: За всяко отчетено лечение, пациентите да получават SMS

Известяване на пациента посредством смс по телефона за осъществени на негово име медицински действия, предлага ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

„ При сходно уведомяване пациентът ще схваща кое лечебно заведение каква здравна активност регистрира като осъществена на негово име. Потребността на популацията в България е за не повече от 1,5 млн. хоспитализации на година. “

Електронното уведомяване ще ни даде опция действително да забележим какъв брой хора са били одобрявани в лечебните заведения и тогава ще можем да приказваме за фрапантно увеличение на цените на клиничните пътеки за идната година, уточни той. По думите му следва това уведомяване скоро да стане допустимо.

 персонален доктор Снимка: pixabay

Според доктор Маджаров, в случай че сега се направи такова уведомяване ще стане ясно, че хоспитализациите са по-малко от регистрираните в този момент.

В подписания на 1 септември Национален рамков контракт (НРД) 2023-2025 година са заложени към два милиона хоспитализации, само че задачата ни, за която съм сигурен, че ще я реализираме, е броят им да падне под тези два милиона, съобщи Иван Маджаров.

С подписването на новия НРД всички медицински действия в първичната извънболнична помощ и в профилираната извънболнична помощ през годината ще бъдат преизчислени по новите цени, уточни още Маджаров. Лекарите ще получат средствата си през октомври. В болничната помощ няма да има промени на цените, защото предходната година цените на клиничните пътеки са повишавани два пъти – напролет и през есента, а също така Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила на лечебните заведения към 120 млн. лева надлимитна активност за последните девет месеца, което е изчерпало финансовия запас, изясни той. Държавата би трябвало да направи преоценка кои лечебни заведения са стратегически и кои би трябвало да се подкрепят, сподели още доктор Маджаров, пред Българска телеграфна агенция.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР