Известно ни е, че италианците – съвсем разбираемо – страстно

...
Известно ни е, че италианците – съвсем разбираемо – страстно
Коментари Харесай

Нобелов лауреат по физика предложи как да се готвят спагети най-добре и всички са ядосани

Известно ни е, че италианците – напълно разбираемо – буйно пазят своята кухня, както ще потвърдят постоянните разногласия по отношение на какво може и какво не може да се поставя на пицата или каква е подобаващата паста за сос болонезе.

Така че надали ще ни изненада да научим, че когато италиански физик, притежател на Нобелова премия, показва препоръки по какъв начин да се сготвят съвършените спагети – препоръки, които не съответстват по никакъв начин с методите, които готвачите в страната ползват от епохи – това провокира всесилен скандал.

Професор Джорджо Паризи – притежател на Нобелова премия по физика от 2021 година за „ откриването на взаимоотношение в безпорядъка и флуктуациите във физическите системи от атомни до планетарни мащаби “ – предлага да се изключи печката по средата на готвене, по-късно спагетите да се покрият с похлупак и да се изчака остатъчната топлота във водата да довърши работата и по този начин да се понижат разноските за готвене.

В отговор готвачът Антонело Колона – притежател пък на звезда Мишлен – твърди, че този способ прави спагетите гумени и че в никакъв случай такова ядене няма да бъде сервирано във първокачествен ресторант като неговия. Цялата свада бързо се популяризира в медиите и стартират да се канят по излъчвания експерти в региона на храните и науката.

Но в действителност ли методът на Паризи е доходоносен за тези от нас вкъщи, които се пробват да спестят пари, до момента в който готвят? И в действителност ли спагетите ще имат толкоз неприятен усет? Вдъхновени от тези въпроси, студентите Миа и Рос от университета Нотингам Трент отиват в кухнята си, с цел да сготвят паста по разнообразни способи, които им помогнаха да разделят заплетените влакна на този въпрос.

Първото нещо, което би трябвало да попитаме, е какво в действителност се случва, когато готвим спагети. В случая на сушените спагети в действителност има два процеса, които нормално протичат редом. Първо, водата прониква в тях, като ги рехидратира и омекотява в границите на 10 минути варене. Второ, те се нагряват, което кара протеините да се разширят и да станат годни за консумация.

При общоприетият способ на готвене 100 гр. се потапя в 1 литър вряща вода за 10 до 12 минути, според от дебелината им. Разбивката на потреблението на сила е изобразена на графиката по-долу, която може да се преобразува в обща цена, като се употребява информация за цената на силата и успеваемостта на печката.

От графиката излиза наяве, че към 60% от силата се употребява за поддържане на кипенето на водата. Така че всичко, което може да се направи, с цел да се понижи това време, би имало доста влияние върху общите разноски. Методът на Паризи за изключване на котлона по средата и оставяне на макароните да се сготвят на остатъчната топлота ще понижи на половина разноските за готвене като този способ ще бъде още по-ефективен при керамичните котлони, защото за разлика от газовите и индукционните, те се охлаждат постепенно.

Въпреки това, посредством делене на процесите на рехидратация и нагряване е допустимо разноските да се понижат още повече. Изсушената паста може да бъде изцяло рехидратирана посредством авансово накисване в студена вода за 2 часа. Това е развой, който не изисква никаква сила и икономисва спомагателни пари.

След това пастата би трябвало да се пусне във вряща вода, с цел да се загрее – и тук също има спомагателни спестявания. Готвачи, блогъри и учени оповестяват, че качеството на сварената паста не се въздейства от доста понижаване на количеството вода. Така даже водата да се понижи на половина, отново ще имаме съвършената паста. Но намаляването до 1/3 към този момент дава незадоволителни резултати, тъй като нишестето се отделя по време на готвене и в случай че няма задоволително вода, концентрацията му се натрупва и се получават бучки от неравномерно сварена паста – макар че постоянното безредие на тенджерата може да обезврежда този развой.

Графиката демонстрира, че второто най-голямо ползване на сила е от довеждането на водата до шупване. Тук също може да се спести.

Оказва се, че гранулите протеин в спагетите се разтварят при над 80ºC – тъй че в действителност няма потребност да се довежда водата до шупване при 100ºC, както постоянно се предлага. Лекото бълбукане е задоволително, с цел да се сварят изцяло, което обезпечава спомагателна спестовност.

Също по този начин са правени изследвания с използването на микровълнова фурна за загряване на авансово накисната паста. Микровълновите печки са доста ефикасни при нагряване на вода, само че в тези опити създават най-гадната паста от всички и несъмнено не се предлага.

И по този начин, в последна сметка премията за най-ефективен способ за готвене на сушени тестени произведения е предварителното им накисване в студена вода, след което се прибавят към тенджера с вряща вода за една до две минути. Да захлупите съда с похлупак също e елементарно нещо, което ще ви спести пари. Добавянето на сол, въпреки и да прави минимална разлика в точката на шупване, доста усъвършенства усета.

Не всички сме международно известни готвачи със звезди Мишлен или пък физици с Нобелова премия, само че всички можем да променим метода, по който готвим, с цел да понижим сметките за сила, като в същото време произвеждаме страхотна храна. Сега зависи от вас да експериментирате с тези способи, до момента в който намерите композиция, която прави готвенето ви по-икономично, като в същото време не ви икономисва усет.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР