Известният украински квартет Мрия гостува на конгреса на ПЕС в

...
Известният украински квартет Мрия гостува на конгреса на ПЕС в
Коментари Харесай

Украински музиканти просълзиха Станишев и Шолц в Берлин

Известният украински квартет " Мрия " гостува на конгреса на ПЕС в Берлин и просълзи европейските водачи - отпред с немския канцлер Олаф Шолц, някогашния министър председател Сергей Станишев, новия президент на ПЕС Стефан Льовен и още куп министър-председатели и европейски депутати.  

С цялостна поддръжка за Украйна в защитата против Русия ПЕС заявява, че глобите против Москва ще продължат наред с отбранителните доставки за Киев.



" Тези мъже и дами, които рискуват живота си в Украйна, постоянно заплащат с най-високата цена да са борят освен за своята, само че и за нашата независимост. Дневният ред на Путин не е единствено тази война обаче. Той има за цел да провежда орките си по този начин, че да трансформира нашия свят в неговия свят. Няма да стане, няма да го допуснем ", сподели под бурни овации зам.-шефът на Европейска комисия Франс Тимерманс.


Тимерманс с ярка тирада пред делегатите на ПЕС конгреса 

Същата теза изрази и немският канцлер Олаф Шолц, който съобщи, че изборът пред Европа през днешния ден е - сред демокрацията и автокрацията. Акцентът от речта му падна върху безапелационното желание за усилване на отбранителните качества на Европейски Съюз, в това число и взаимно с НАТО, като сложи необикновен фокус върху присъединването на Швеция и Финландия към Алианса и взаимния план за нова, общоевропейска система за противовъздушна защита на Стария континент. 

Всички европейски водачи от лявото политическо семейство се сплотиха към тезата, че наред с помощта за Украйна, Европа би трябвало да продължи със зеления преход, да обезпечи енергийни помощи за жителите си, да наложи таван на цените, да издейства в допълнение облагане на огромните енергийни компании, а дружно с това да пребори вълната на екстремизъм, краен шовинизъм и крайнодесни партии, завладяващи обществения й живот. С една цел - обезпечаване на правата и свободите на европейците. 

" Никога не вярвайте на някой, който ви споделя, че левицата е демоде ", сподели още Тимерманс пред другарите си.

А новият президент на ПЕС, който наследи тежкия пост от Сергей Станишев - шведът Стефан Льовен, означи, че за страни като Полша и Унгария, които не пазят във вътрешните си политики общоевропейските полезности би трябвало да бъдат подложени на наказания. 


Льовен пое ПЕС в турбулентен за Европейски Съюз момент 

" Във време на рецесии става още по-очевидно, че социалдемократическите хрумвания за тъждество и взаимност са в действителност отговорът за всички провокации, пред които Европа и преди, и в този момент е изправена. Защото в действителност никой не може да се оправи самичък. Ние имаме потребност един от други ", сподели някогашният шведски министър председател. 

Той не просто приказва за крайната десница, която усилва поддръжката си на Стария континент, като уточни Италия и Швеция, само че и означи:

" Не бива да позволяваме демокрацията да продължава да се разрушава от вътрешната страна. А тръмпизмът в никакъв случай не би трябвало да се позволява във вътрешността ни, в сърцето на Европа ". 

" Затова стоим компактно, дружно зад Украйна - в нейната битка за народна власт. Алтернатива няма. Ако не се приложи правото, в случай че не се движим по отношение на интернационалните правила, тогава беззаконието ще победи. И въпросът е: " Кой е идващият "?

Затова и Европейски Съюз би трябвало да е обединен в позицията си за войната ", предизвести Льовен. И прикани левицата не просто да работи за енергийната диверсификация на Европа и откъсването й от зависимостите й от Русия, само че и да " измъкне енергийните оръжия от ръцете на Путин ". 

Испанският министър председател Педро Санчес пък счита, че това може да се случи единствено с построяването на нови газови връзки и интерконектори на територията на целия Европейски Съюз. 

Предаването на поста президент на ПЕС сред Сергей Станишев и Стефан Льовен мина под знака на куп похвали за работата на българския политик отпред в продължение на повече от 11 години.

Немският канцлер, да вземем за пример, означи, че в този момент ПЕС подготвена да стане първа политическа мощ на идващите европейски избори през 2024 година

" И за това основната роля е на един човек, който направи доста за триумфа на нашето семейство. Истински европеец и политически водач с опит. Благодаря ти, Сергей, за изключителната ти работа ", сподели Олаф Шолц. 

А до момента в който европейските водачи чертаеха интензивно стъпките за превъзмогване на рецесиите в Европа, балканският им сътрудник - албанският министър-председател Еди Рама направи мощно усещане и на делегати, и на публицисти от целия континент с

големия охраняем антураж, който го следваше на всеки сантиметър. Цели шестима гавази зорко пазят живота и здравето на Рама в центъра на Берлин, където ограниченията за сигурност и без тях са драконовски.  

Конгресът на ПЕС приключи с отбелязването на многохилядните митинги в Иран от седмици насам след убийството на 22-годишната Махса Амини - ликвидирана от управляващите, поради това, че е носила хиджаба си погрешно. В нейна памет бе изпълнена и станалата емблема на гражданския протест в Техеран от 2009 година известна италианска ария " Bella, ciao ", а евролидерите станаха на крайници. " Защото битката за правата и свободите не свършва с границите на Европейски Съюз ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР