Известният тунел под Ламанша е дълъг 50,5 километра и е

...
Известният тунел под Ламанша е дълъг 50,5 километра и е
Коментари Харесай

Къде и защо Китай строи най-дългия подводен тунел в света

Известният тунел под Ламанша е дълъг 50,5 километра и е третият най-дълъг транспортен тунел в света (без да се броят линиите на метрото).

По-дълги от транспортното оборудване под Ламанша са единствено японският тунел Сейкан с дължина 53,9 км и тунелът Готард в Швейцария -57 километра.

И по този начин, Китай стартира построяването на тунел с дължина към 127 километра, който ще удвои размера на досегашния швейцарски водач.

Безспорно това е сериозна рекламация за нов международен връх, който да надвиши едновременно предшественика си 2 пъти. Сякаш до момента хората бягаха стометровата отдалеченост за 9 секунди, а след това идва един чевръст китаец и го прави единствено за 4,5 секунди.

Интересно е къде и за какво Китай ще построява такава грандиозна, комплицирана и скъпа транспортна конструкция?

По него ще се движат електрически влакове, а общата стойност на строителството се прави оценка на 45 милиарда $. И това е в Китай, където строителните обекти обичайно са по-евтини. В Европа или дори в Русия подобен тунел евентуално ще коства 70-80 милиарда $. И даже повече.

Къде ще бъде той?

На картата в източната част на Китай можете да видите значителен залив - Бохай. Той е толкоз огромен, че от време на време го назовават ​​Бохайско море. На крайбрежията на този залив живее население, сравнимо с цялото население на Русия, отбелязва yandex.ru.

Именно тук се намира един от главните китайски промишлени градове -Тиендзин. Между другото, столицата Пекин също не е надалеч от този регион. По този метод става явен аргументът за нуждата от такова скъпо и комплицирано оборудване.

Заливът Бохай има много ясно очертание заради два полуострова - Ляодун и Шандонг. Естествено, заливът пречи на доста вериги за доставки в района. Например, с цел да стигнете от Ляодун до Шандонг, би трябвало да изминете 1500 километра заобикаляйки към така наречен Бохайско море.

Китайците, несъмнено, са намерили откриха излаз от обстановката. Те са пуснали фериботи, които плават постоянни по маршрут сред град Далиан на полуостров Ляодонг и гр. Янтай на полуостров Шандонг.

По този метод дистанцията сред двата региона беше понижено до 150 км, само че заради ниската скорост на ферибота, прекосяването към момента лишава доста време - към 8 часа.

И по този начин, с цел да свърже двата полуострова по суша, Китай реши да прокопае железопътен тунел под морското дъно.

Автомобилите няма да се движат независимо през тунела. Те ще бъдат натоварени на железопътни платформи и ще бъдат превозени през тунела. Това решение най-вероятно е породено от компликациите с вентилацията на дългото оборудване. Хиляди коли ще основат мощен отпаден димящ поток, който ще бъде спорен за премахване от 127-километровия тунел,докато локомотивите са електрически и не замърсяват въздуха.

Освен това железопътната линия е по-важна от автомобилната, а прекомерно скъпо да се построи транспортно трасе както за коли, по този начин и за ж.п. транспорт. Затова китайците разумно са решили да се спрат на вид единствено с един тип превоз и то железопътен.

Според проектите на създателите на плана този тунел ще спести до 4 милиарда $ годишно (чрез понижаване на дистанцията, понижаване на нездравословните излъчвания, понижаване на натоварването на обичайните пътища и т.н.).

Тоест чака се, Китай ще върне вложените 45 милиарда $ за към 11-12 години. Срокът за довеждане докрай на строителството към този момент е подложен за след 2030 година. Започва впечатляващо голямо и комплицирано строителство. Дори за мащабите на Китай...
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР