Известният икономист и емблематично царско юпи от началото на века

...
Известният икономист и емблематично царско юпи от началото на века
Коментари Харесай

Пишман премиерът на Слави - Ники Василев: Нещо не ви излиза сметката за 9-те милиарда!

Известният икономист и емблематично царско юпи от началото на века Николай Василев взе отношение във връзка вилнеещите кавги в ръководещата коалиция на тематика бюджетни разходи. Познатият с прякора Хари Потър някогашен политик, който беше първи избор на Слави Трифонов и партията му Има Такъв Народ за министър председател предишното лято, непосредствено упрекна Асен Василев и Продължаваме промяната, че сметките им не излизат с милиарди.

Ето какво написа Василев:

В последните месеци неведнъж обществено съм отправял въпрос към държавното управление къде и по какъв начин изхарчи 9 милиарда лв. в първите 9 дни от ръководството си през декември 2021 година Досега публична информация Министерството на финансите не публикуваше, само няколко " на крайник " подхвърлени цифри с липса в тотала от 2-3 милиарда лв..

Късно на 8 юни 2022 година след засилен публичен напън Министерството на финансите най-сетне разгласява някаква информация за тези рекордно огромни държавни разноски в последните дни на предходната година. Подчертавам: някаква. За незадоволително осведомения четец наподобява, че ръководещите изцяло транспарантно и изчерпателно са дали отговор на всички въпроси. Но дали е по този начин?

Тук желая да задам 9 въпроса за 9-те милиарда:

1. Министерството на финансите до през вчерашния ден твърдеше, че към този момент за седми път дава отговор в детайли на този въпрос и от дълго време е считало тематиката за завършена. Къде преди 8 юни е оповестена най-малко таблицата, която през вчерашния ден предоставиха на медиите? Не че и тя дава някаква съответна и потребна информация. В предходните им отговори, хвърлени апропо в някое изявление в най-обобщени цифри от стотици милиони и милиарди, все се губеха сред 2 и 4 милиарда лв.

2. Случайно или преднамерено, тоталът в оповестената от МФ таблица още веднъж не излиза. В разбивката за разноски по министерства се губят 653 млн. лв.. Това тривиална сума ли е? С такава инцидентно изпусната сума могат да се построят няколкостотин детски градини, над 10 детски лечебни заведения, 2 тунела под Шипка или 2 моста над Дунав. Има ли за какво да бъдат скрити?

3. Сравнението с харчовете за декември 2020 година в таблицата на МФ евентуално би трябвало да ни убеди, че нищо неправилно и извънредно не се е случило през предходната година. Но дяволът е в детайлите - които остават скрити. Дава ли въобще някаква информация сходна обща разбивка и може ли неспециалист да се ориентира в конкретиката на харчовете?

4. Управляващите неведнъж, надали не с горделивост, обясняваха, че сред 1 и 2 милиарда лв. са заделени в специфични фондове за пенсии и за електричество. Това не е правено в никакъв случай през прехода, камо ли в такива размери. Отговаря ли сходно деяние на стандартите на обществените финанси или на европейската статистика?

5. Къде тъкмо са парите от т. 4 в този момент. Част ли са от фискалния запас? В Българска народна банка ли се съхраняват? Кога се възнамерява да бъдат изхарчени? Или към този момент и тях ги няма като парите за зърното?

6. Вероятно харченето на големи суми през декември, с каквито и да е процедури или без, ще се окаже законно. Но оправдано ли е? И рационално ли е? Защо страната не избра да спести милиардите, лековато прахосани през декември, за други по-важни цели и бъдещи рецесии?

7. България и Хърватия са се запътили към Еврозоната. За разлика от Хърватия, за какво България избра политика безконтролно да прегази Маастрихтския аршин за недостига, да води проинфлационна политика и с това да заплаши за дълги години напред сполучливото ни влизане в Еврозоната? Всъщност, в кой тъкмо месец ръководещите взеха решение, че за тях приемането ни в Еврозоната е приоритет? Преди година не беше.

8. Принципен въпрос: Редно ли е за дребни суми: 20 млн. за университетите, 12 млн. за културата и други да има многоседмични разправии и кавги, а милиардите през декември постоянно да се потулват. Не е ли добре да има социална полемика, с цел да може българското общество да е осведомено и да изрази мнение и оферти кои биха били най-приоритетните разноски?

9. Как и за какво за няколко работни дни в края на декември могат да се изхарчат 248 млн. лв. за Министерство на вътрешните работи, 114 млн. лв. за превоз, 242 млн. лв. за защита, 228 млн. лв. за опазване на здравето.... Това въобще не са тривиални суми. На конференцията през вчерашния ден ръководещите показаха, че 5.5 милиарда лв. са отишли за естествената настояща прехрана на министерствата. Според мен естествената настояща прехрана на министерствата е най-малко 2 пъти по-малка. Със скромните 114 млн. лв. за превоз, да вземем за пример, преди време се построи половината от Терминал 2 на Летище София. А на Коледа предходната година какво беше издигнато?

Не чакам в сегашната политическа обстановка ръководещите да дадат задоволително подробна информация, както не са давали и до момента. Но някой ден бъдещо държавно управление се надявам да изнесе информация - лицеприятна или не.

------

*Николай Василев е член на две държавни управления на Република България, като поредно е заемал позициите на заместител министър-председател и министър на стопанската система (2001-2003 г.), заместител министър-председател и министър на превоза и известията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната промяна (2005-2009 г.).

Преди това е бил старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets - Лондон (2000-2001 г.), както и асоцииран шеф на UBS (UBS Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон (1996-2000 г.), където работи в областта на акции и разрастващи се пазари. Работил е също по този начин като данъчен съветник в Coopers & Lybrand - Будапеща, Унгария (1993-1994 г.).

Има магистърска степен по интернационална стопанска система и финаси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна стратегия в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за стопански науки в Будапеща (Унгария). От 1999 година той има степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Владее британски, маджарски и съветски език, има базови знания по френски, немски и японски.

Член е на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Автор е на три книги - " Енергия " (2009 г.), " Меню за реформатори " (2014 г.) и " Кариера или не " (2018 г.).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР