Известният дерматолог проф. Мария Балабанова си отиде от този свят.

...
Известният дерматолог проф. Мария Балабанова си отиде от този свят.
Коментари Харесай

Почина известният дерматолог проф. Мария Балабанова

Известният кожен лекар проф. Мария Балабанова си отиде от този свят. Тъжната новина заяви министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

" Отиде си един огромен експерт, който ни даваше правилните отговори, с цел да сложим точната диагноза. Проф. Мария Балабанова беше ера в патологията на кожните заболявания. Загубата за лекарската колегия и за българската медицина е голяма. Ще ни липсваш извънредно доста! Мир на праха ти! ", написа във Facebook здравният министър.

Проф. доктор Мария Балабанова е родена на 20.05.1953 година в София. Завършва медицина през 1977 година във ВМИ - София. Тя беше почитан кожен лекар с дълготраен опит в региона на хистопатологията, онкодерматологията и естетичната медицина. Професор към Клиниката по кожни и венерически заболявания към УМБАЛ " Александровска " и професор към Катедрата по дерматология и венерология, Медицински Факултет, Медицински Университет - София.

Светилото в дерматологията имаше и няколко специализации в чужбина - със стипендия на Британския съвет в Болница " St. John " s " за кожни заболявания в Лондон; специализация по дерматопатология в Университетска болница по кожни заболявания - Цюрих, Швейцария; специализация по дерматопатология в клиника Mayo, Rochester, Minnesota.

Тя се занимаваше и с образование на студенти медици и стоматолози /български и чуждестранни/, на които водеше лекции, семинари и на практика занимания. Обучаваше и специализиращи лекари в границите на СДК, самостоятелно и в границите на курса за компетентност образование по хистопатология. Научен началник на докторанти и специализанти. Организатор и преподавател на курсове по хистопатология, дерматоскопия, криотерапия.

Проф. Балабанова беше завеждащ бранш по хистопатология и лабораторен бранш на Клиника по кожни и венерически заболявания, София.

Член на Българско Дерматологично Дружество, на Европейската Академия по Дерматология и Венерология, от 1994 - изпълнителен член на Борда на ISDP (Международно общество по дерматопатология).

Автор на 80 научни изявления, на глави от учебници и книги, издадени в чужбина, присъединяване в 2 монографии в и в 2 учебника по дерматология у нас, 45 публикации в профилирани списания в чужбина и 35 публикации в български профилирани и известни списания; присъединяване в 70 научни форума в чужбина и у нас с показани отчети.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР