Известният британски готвач и ресторантьор Джейми Оливър нарича резенето, което

...
Известният британски готвач и ресторантьор Джейми Оливър нарича резенето, което
Коментари Харесай

Резенето помага при анемия

Известният английски готвач и ресторантьор Джейми Оливър назовава резенето, което наподобява на копър с огромна луковица, повсеместен зарзават.

 

Той има пресен и наподобяващ анасон усет и може да се употребява недопечен, задушен, печен или даже прибавен към супи и сосове.

Резенето произлиза от Средиземноморието, само че в този момент се отглежда на всички места - от Италия до Калифорния и Австралия. Основите на дългите му стъбла са усукани дружно, с цел да образуват дебела грудка, която пораства в зона над земята. А самите листа наподобяват на тези на копър. Освен това е обичана храна на средиземноморските нации и се употребява като фалшификация в Кавказ .

 

 

Зеленчукът се отглежда в региони с дълго топло и влажно лято и мека зима.

Въпреки че всяка част от него (луковица, стъбла и семена) е годна за консумация, грудките се срещат по-често в рецептите. Когато са сурови, те са хрупкави като целина и имат усет на анасон, естрагон или женско биле. Когато се сготви, резенето се карамелизира, придобива по-сладък усет и деликатна, топяща се в устата текстура.

То е с ниско наличие на калории, само че с високо наличие на хранителни субстанции. Резенето е богато на диетични фибри (25% от дневната доза), както и на калий, който е от решаващо значение за поддържане на обикновено кръвно налягане. В него има витамини А, С, В6, които се борят със свободните радикали, а те, както е известно, предизвикват прибързано стареене.

Една порция от 80 година съдържа почти следното:
10 kcal; 0,7 г протеини; 0,2 г мазнини; 1,4 г въглехидрати; 2,6 г фибри; 352 mg калий; 34 µg фолиева киселина; 112 µg каротин.
 

 Добави изложение

 

Ето няколко потвърдени от диетолози и лекари изгоди от резенето:

1. Поддържа сърцето крепко

Резенето е добър източник на фибри и потребни за сърцето хранителни субстанции. Проучванията демонстрират, че прибавянето на зеленчуци към диетата ви намалява кръвното налягане и спомага за понижаване на " неприятния " холестерол.

 

 

2. Безценно е за здрава кожа

Резенето съдържа бета-каротин (който организмът трансформира във витамин А) и витамин С, които са значими за производството на колаген и възобновяване на тъканите. И двете хранителни субстанции играят първостепенна роля за поддържането на здрава кожа.

3. Има противовъзпалителен резултат

Зеленчукът е богат на антиоксиданти и растителни флавоноиди (например кверцетин), може да помогне за понижаване на възпалението. Също по този начин лекарите са потвърдили, че потреблението на храни със защитни полифеноли понижава риска от редица хронични болести.

 

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР