Известната торта Три Шоколада е нежна, лека и ефирна. Тя

...
Известната торта Три Шоколада е нежна, лека и ефирна. Тя
Коментари Харесай

Торта Три шоколада: Тайната рецепта и тънкости при приготвяне

Известната торта Три Шоколада е нежна, лека и ефирна. Тя в действителност е трицветен мус, изработен от мрачен, млечен и бял шоколад. Този десерт се смята за много безценен и сложен за подготвяне, само че при предпочитание може да се подготви и вкъщи. Искате ли да опитате?

Всичко стартира с муса

Французите, както постоянно, имат заслуга в основаването на необичайния деликатес. Всъщност всичко стартира с изобретяването на муса, който френските сладкари са приготвили в края на 19 век. Малко по-късно те стартират да подготвят шоколадова майонеза, разбивайки белтъци с шоколад. Нежната пореста маса става основата на доста десерти. През 70-те години в Ню Йорк вследствие на многочислени кулинарни опити се основава вкусна и извънредно красива торта Three Chocolate, която се основава на мус.

Освен шоколад класическата рецепта съдържа какао, яйца, сметана, мляко, масло, желатин, захар, бакпулвер и малко брашно. Някои домакини, които желаят да опростят рецептата за тортата Три Шоколада, заместват основата на тортата с елементарни бисквитки и употребяват извара вместо мус, който е по-труден за подготвяне. Ще разгледаме и тази вариация на американския десерт в края на публикацията.

Основа за торта Три Шоколада

 Торта Три шоколада

За да извършите класическият тристепенен десерт, първо се прави тънка бисквита от яйца, захар, какао, масло и малко количество брашно. Списъкът с артикули в разнообразни предписания несъмнено може да се разграничава леко, защото има толкоз доста сладкари, които имат и толкоз доста отзиви!

Най-трудното е да извършите трите муса от три типа шоколад. Те се състоят от захар, мляко, тежка сметана, желатин и яйца. Всички артикули би трябвало да са с високо качество и доста пресни, а яйцата е по-добре да са домашни.

За блата за тортата яйцата нормално се бият със захарта и се смесват на водна баня, с цел да стане масата въздушна като за пудинг. Разбиването е, до момента в който в яйчената примес се появят въздушни мехурчета.

След като захарта се разтвори, в масата се прибавят какаото и маслото, от време на време повечко брашно.

Тестото се пече във фурната при 180°C за към 25 минути. Опитайте се да не прекалявате с печенето, в противоположен случай тортата ще се окаже твърда, а за този десерт е нужна лекост. Готовият блат се охлажда!

Нежен мус

 Торта Три шоколада: Тайната рецепта и тънкости при подготвяне

Трите типа мус се подготвят еднообразно, единствената разлика е в потребления шоколад. Отначало желатинът се накисва в студена вода, по-късно се разрушават захарта и яйцето, след което последователно в тази примес се налива горещо мляко, до момента в който биенето продължава. За да се получи мусът, се вари на слаб огън, до момента в който леко се сгъсти. Опитайте се да предотвратите сваряването на яйцата. За да извършите това, би трябвало непрекъснато да смесвате всички съставки и да не прекалявате с нагряването. След това в сместа се изсипва желатинът и се разбърква добре до цялостно разтваряне. Разтопеният шоколад (тъмен, млечен или бял) се прибавя към масата, след което се изсипва в авансово разрушена сметана.

Запомнете: не добавяйте сметаната към сместа, а назад. Най-добрият крем за разтрошаване би трябвало да е лоен и авансово охладен. Достатъчно е да го оставите в ледник за 15 минути. Разбийте първо на ниска скорост и последователно увеличавайте скоростта - по този начин кремът ще бъде по едно и също време гъст и въздушен. Готовият мус се охлажда в хладилника.

Сглобяване на торта Трите Шоколада

Можете, несъмнено, да приготвите всеки мус настрана и по-късно да ги комбинирате в една торта. Но практиката демонстрира, че е най-добре да го извършите по ред и би било добре да вземете формата с преносими страни. Препоръчително е да поставите пластмасово фолио на дъното и от страни или да употребявате силиконови форми. Опитните сладкарки поучават да премахнете металното дъно, като го укрепите кръга добре напряко във формата за сервиране, това ще бъде дъното на формата. Колкото по-гладка е, толкоз по-красива ще бъде тортата Трите Шоколада.

Изсипете първия мус, поставете формата във фризера за 10 минути, по това време подгответе втория пласт, изсипете го от горната страна и го поставете назад на студено. Когато излеете третия пласт и го охладите леко, можете да поставите бисквита от горната страна, като притиснете.

Задръжте десерта във фризера за към 20 минути, тъй че да стане постоянен и да не се размазва. Ако ще го украсявате с глазура или плодове, оставете тортата Три Шоколада за през нощта в хладилника на горния рафт.

Тайните на готвача

 Три шоколада

Как да получите още по-ефирна бисквита за тортата? Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте по настрана, след което ги комбинирайте. В същото време белтъците би трябвало да бъдат добре охладени, с цел да добавите към тях щипка сол за по-лесно пердашене. Разбъркването на разрушените яйца с брашното и какаото би трябвало да бъде доста деликатно. Между другото, кремът също би бил прекрасен, в случай че го държите през нощта в хладилника, а 15 минути преди да го биете, го поставете във фризера - ще се изненадате какъв брой елементарно ще усили размера си.

По-добре е да разтопите шоколада на водна баня или в микровълнова фурна с дребни „ импулси “ за 15 секунди - до момента в който се разтопи изцяло.

Когато вършиме мус, домакинската лента не би трябвало да е единствено в долната част на формата. Отстрани на преносимия пръстен можете да изрежете лента от ацетатно фолио или транспарантни хартии.

Не дръжте пластовете шоколадов мус във фризера за повече от 10 минути, в противоположен случай те няма да се слепят и ще се разпаднат при рязане на десерта. Между другото, преди да нарежете, дръжте ножа във вряла вода и го изсушете добре - по този начин при разсичане, десертът ще наподобява по-впечатляващ.

Да украсим или не?

Въпреки обстоятелството, че този десерт е хубав самичък по себе си, доста сладкари считат, че хубостта се укрепва с глазура или плодове. Тортата, украсена с шоколадови фигурки или шоколадов чипс или цели ядки, наподобява доста елегантна.

Три Шоколада - класическа торта, малко по малко рецепта

Нека се опитаме да създадем страховит десерт, който се сервира единствено в доста скъпи сладкарници. Можете да го извършите вкъщи със личните си ръце!

Ще ви трябват следните артикули:

За блата на тортата:

• 1 яйце

• 30 г захар

• 20 г брашно

• 10 г какао

За муса:

• 80 г бял шоколад

• 200 мл сметана с 33–35% мазнини

• 50 г захар

• 80 мл мляко

• 1 яйце

• 8 г желатин

• 50 мл студена вода за накисване на желатина

Ще ви е нужна и форма с преносим кръг с диаметър 20 см и височина към 7 см.

Начин на подготвяне:

 Торта Три шоколада: Тайната рецепта и тънкости при подготвяне

1. Смесете захарта с яйцето и разбийте с миксер на водна баня, до момента в който водата се сгорещи, без да завира;

2. Отстранете купата със яйчено-захарната примес от котлона и продължете да биете, до момента в който масата побелее;

3. Пресейте какаото и брашното към яйчената маса и деликатно разбъркайте с шпатула;

4. Поставете тестото върху хартия за печене под формата на кръг или използвайте кръгла форма;

5. Печете бисквитата във фурната на 180°C. Проверете готовността с съчка за зъби - тя би трябвало да остане суха. Приблизителното време за печене е 20–30 минути, не повече;

6. Охладете блата, извадете пергаментова хартия и изрежете кръглата основа с стремежи размер. В идеалния случай диаметърът на тортата би трябвало да е малко по-малък от размера на формата;

7. Пригответе кръга - отстранете дъното и облепете с домакинско фолио, като добре закрепите крайчетата навън;

8. Накиснете желатина в студена вода за 15-20 минути;

9. Доведете млякото до шупване, само че без да заври;

10. Смесете захарта с яйцето и леко разбийте. Сипете на тънка бликам мляко, като продължавате да биете, до момента в който захарта се разтвори;

11. Изсипете сместа в тенджера и я сварете на слаб огън, като бъркате непрестанно. Масата би трябвало да се сгъсти малко;

12. Свалете от котлона, прибавете набъбналия желатин и разбъркайте добре, като продължавате да готвите. Желатинът би трябвало да бъде изцяло разперен.

13. Разтопете шоколада, изсипете го в намазнената основа, разбъркайте добре и охладете;

14. Разбийте сметаната и залейте щедро с шоколада;

15. Поставете пръстена от формата, затрупан с прилепнало фолио, върху дъска за рязане и изсипете белия шоколадов мус. Леко притиснете дъската на масата, тъй че мусът отмерено да бъде разпределен във формата и целият нежелателен въздух да излезе;

16. Поставете дъската за мус във фризера за 10 минути;

17. Пригответе мус от млечен шоколад по същата рецепта и го изсипете във формата върху предходния. Поставете формата назад във фризера;

18. Пригответе мус от мрачен шоколад и го изсипете върху предходния пласт. Поставете бисквита от горната страна, като я прилепите в муса, който към момента не е заледен. Изгладете с шпатула, тъй че повърхността да е равна;

19. Оставете тортата в ледник, до момента в който замръзне. Преди сервиране извадете кръга, махнете десерта и отстранете фолиото в профил.

На усет Три Шоколада прилича сладолед. Тортата е необикновено вкусна и красива! Ако желаете бисквитеният пласт да е по-дебел, увеличете броя на съставките за тестото два до три пъти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР