Известен руски активист срещу изтезанията е приет в болница, след

...
Известен руски активист срещу изтезанията е приет в болница, след
Коментари Харесай

Полицай нападна руски активист срещу изтезанията. Жертвата е в болница


Известен съветски деятел против изтезанията е признат в болница, откакто бил атакуван от човек, показал се за служител на реда - доказателство за климата на принуждение против гражданското общество, оповестиха през днешния ден от орган, обвързван с деятеля, представен от Агенция Франс Прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Игор Каляпин е бил нападнат нощес от чужд, който се е опитал да го наръга по лицето и да го удуши ", обявиха от Kонсултативният съвет за правата на индивида към Кремъл, на който деятелят е член. " Нападателят е бил арестуван, жертвата е в болница, евентуално с мозъчно разтърсване ", прибавиха от Съвета.

Каляпин е прочут в Русия най-много с учредения от него Комитет против изтезанията, неправителствена организация, която разгласи закриването си през юни поради възходящи репресии против нея.



 

Защитникът на човешките права е декларирал пред съветски медии, че нападението е осъществено до момента в който с другари чествали рожден ден във вила край Москва. Един от гостите, другар на другар, който твърдял, че е служител на реда " ме атакува ненадейно и без пояснения, сподели, че би трябвало да ме убие, което се и опитваше да направи в продължение на 15-20 минути ", описа Каляпин. " Той ме удари и се опита да ме наръга във врата с парче стъкло от строшена ваза ", добави Каляпин, като сподели, че носът му е бил строшен.

Игор Каляпин е член на Kонсултативния съвет за правата на индивида, консултативна група към Кремъл с релативно малко въздействие.

Ситуацията с правата на индивида в Русия се утежнява съществено през последните години, и има многочислени случаи, в които представители на опозицията са задържани или напущат страната. Репресиите се ускориха още повече след началото на съветската атака в Украйна през февруари.

В тази конюнктура Комитетът против изтезанията, управителен дълги години от Каляпин, разгласи през юни, че прекратява активността си, откакто беше посочен като " задграничен сътрудник " - дефиниция, която го поставяше под опасност от правосъдни преследвания. Неправителствената организация, учредена през 2000 година, се бореше да задължи управляващите да проверяват случаи на малтретиране от службите за сигурност. Основна част от работата ѝ беше обвързвана със обстановката в Чечения.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР