Източник: НПО В България ракът на белия дроб е най-честото

...
Източник: НПО В България ракът на белия дроб е най-честото
Коментари Харесай

Специалисти: Ракът на белия дроб се подмладява

Източник: Неправителствени организации

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото при дамите. Честотата на рака на белия дроб е 47,9 на 100 000, като трендовете са болестта да се подмладява. Болестта се среща по-често при мъжете, само че напоследък се следи повишаване на честотата му при дамите. Това стана ясно по време на прескоференция по случай месеца за битката с рака на белия дроб, проведена от Национална пациентска органзиация .

За втора поредна година медицинските експерти и пациентските организации сплотяват напъните си през ноември -

месец за взаимност с болните от рак на бял дроб,

с цел да насочат вниманието на хората към подлото заболяване, което покосява от ден на ден хора в

България.

Ракът на белия дроб у нас, а и в международен мащаб, е едно от най-бързо разрастващите се болести, като обгръща най-вече пациенти на възраст 45 до 65 години. В България броят на заболелите постепенно, само че прогресивно се усилва с всяка минала година, сподели доктор Марчела Колева от Отделението по здравна онкология към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ . Тя посочи, че тютюнопушенето, замърсяването на въздуха, нездравословният метод на живот и неприятният двигателен режим са главните аргументи за пораждане на болестта.

Недостатъчната профилактика и късното диагностициране , което е разследване от неналичието на признаци и недоволства в ранните му стадии, е един от главните проблеми, свързани със болестта, показаха медицинските експерти. И акцентираха, че то може да бъде намерено по-рано единствено в случай че на болния се създадат рентгенови фотоси във връзка други болести. Ако той към този момент има признаци, тогава става дума за по-напреднал етап. Данните демонстрират, че над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти етап, а тогава лекарите не разполагат с огромни благоприятни условия за лекуване .

Свързани публикации.. В Съединени американски щати: Одобриха лекарство за рак на белия дроб 1 Чистият въздух - от голяма важност при рак на белия дроб 0 37,4 % от българите над 20 година са дейни пушачи 0

За пациентите е значимо да бъдат вярно диагностицирани и да има съдействие сред експертите, провеждащи лекуването им. Определянето стадия на тумора също има значение за избора на терапия, сподели проф. Данаил Петров , шеф на Клиниката по гръдна хирургия към МБАЛББ „ Света София “ ЕАД .

Той показа още, че има пациенти, които се тормозят от осъществяването на биопсия, тъй като тя крие опасности от дисеминация. Специалистът бе безапелационен, че това се случва при извънредно дребен брой пациенти, а рисковете са обосновани, защото на база на биопсията се слага точната диагноза.

Персонализираният метод дава по-добри резултати и води до понижаване на разноските, свързани с лечебното лекуване, защото самостоятелната терапия, избрана от съответните потребности, на процедура заобикаля риска „ проба-грешка “. Новост в лекуването на рака на бял дроб са и по този начин наречените имунотерапии , при които се подтиква имунната система на организма да се бори с раковите кафези, стана ясно по време на срещата. Специалистите подчертаха, че тези ерапии се поемат от Здравната каса , само че

високоспециализираната диагностика не се реимбурсира , което затруднява пациентите.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР