, изтекли в интернет пространството през последните седмици, предоставиха рядък

...
, изтекли в интернет пространството през последните седмици, предоставиха рядък
Коментари Харесай

Украйна променила плановете си след теча на документи

, изтекли в интернет пространството през последните седмици, предоставиха необичаен взор върху метода, по който Съединени американски щати шпионират свои съдружници и врагове , оповестява Си Ен Ен.

Част от документите, които съгласно американски чиновници са достоверни, разкриват доколко Съединени американски щати са подслушвали основни съдружници, като Южна Корея, Израел и Украйна.

Други разкриват степента, до която Съединени американски щати са проникнали в съветското министерство на защитата и съветската наемническа група " Вагнер ", главно посредством прехванати връзки и човешки източници, които в този момент могат да бъдат прекратени или сложени в заплаха.

Трети пък разкриват основни недостатъци в украинското въоръжаване, противовъздушната защита и размера и готовността на бойните сили в сериозен миг от войната, когато украинските сили се приготвят да стартират контранастъпление против руснаците - и тъкмо когато Съединени американски щати и Украйна започнаха да създават по-близки връзки във връзка със шерването на разследваща информация.

Украйна към този момент е трансформирала някои от военните си проекти поради приключването на информация, разкри източник, непосредствен до украинския президент Володимир Зеленски.

Пентагонът предприе " междуведомствени старания " за оценка на въздействието на теча на информация, увери през вчерашния ден заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

" Министерството на защитата продължава да преглежда и прави оценка валидността на фотографираните документи, които се популяризират в уеб страниците на обществените медии и които съдържат чувствителни и строго класифицирани материали.Беше подхванато междуведомствено изпитание, фокусирано върху оценката на въздействието, което тези преснимани документи могат да имат върху националната сигурност на Съединени американски щати и върху нашите съдружници и сътрудници ", уточни тя.
 Украйна отхвърля проектите за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет
Украйна отхвърля проектите за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет

Въпросните секретни документи били подправени

Сингх добави, че американски чиновници са разговаряли със съдружници и сътрудници през уикенда по отношение на приключването на информация и са уведомили " съответните комисии на Конгреса ".

Изтичането накара Пентагона да предприеме и стъпки за стягане на потока от извънредно чувствителни документи , които нормално са налични всеки ден за стотици хора в държавното управление.

Въпреки че шпионирането е неизбежна част от метода, по който американската разследваща общественост събира информация в международен мащаб, дипломати от някои от упоменатите страни обявиха, че е разочароващо - и нездравословно за репутацията на Съединени американски щати - тази информация да бъде изложена обществено.

Съюзниците на Съединени американски щати правят оценка вредите и се пробват да дефинират дали някои от техните лични източници и способи са били компрометирани от приключването.

" Очакваме Съединени американски щати да споделят с нас оценката на вредите през идващите дни, само че не можем да чакаме техните изводи. Точно в този момент ние вършим своите лични ", акцентира чиновник от една от страните, част от съглашението за шерване на разследваща информация " Петте очи " със Съединени американски щати, в което вземат участие Австралия, Канада, Нова Зеландия и Англия.

Втори формален представител от съглашението изрази угриженост по отношение на изтеклата информация за войната в Украйна, която основава компликации за страната на бойното поле.

Служителят също по този начин уточни, че е обезпокоително да се види един от документите от февруари, озаглавен " Русия-Украйна: Битката за района Донбас евентуално върви към невъзможност през 2023 година " . Документът отбелязва провокациите при оценката на " издръжливостта на интервенциите на Украйна ".

" Напредък за Украйна ще бъде сложен за реализиране, само че не оказва помощ частната оценка на Съединени американски щати, която сочи евентуална дългогодишна невъзможност, да бъде разкрита обществено ", посочи служителят.

Един от изтеклите документи разкрива, че Съединени американски щати са шпионирали Зеленски. Това не е изненадващо, само че украинските чиновници са надълбоко разочаровани от приключването на информацията, призна източникът, непосредствен до украинския водач.
 Блинкън: Контранастъплението на Украйна ще стартира през идващите седмици
Блинкън: Контранастъплението на Украйна ще стартира през идващите седмици

Той разгласи, че санкционният напън против Русия ще продължи

В отчета се твърди, че в края на февруари Зеленски е предложил да се нанесат удари по съветски позиции в Ростовска област в Русия благодарение на безпилотни летателни апарати, защото Украйна не разполага с оръжия с огромен обхват, способни да доближат толкоз надалеч.

Разузнаването би могло да изясни обществените мнения на Съединени американски щати за това, че не желаят да дадат на Украйна ракети с огромен обхват на деяние заради опасения, че Киев ще ги употребява за нанасяне на удари по територията на Русия. Украйна обаче публично даде обещание да не употребява предоставени от Съединени американски щати оръжия за тази цел.

В различен разследващ отчет се показва, че Китай може да употребява украинските удари по цели надълбоко в Русия " като опция да показа НАТО като агресор и да усили помощта си за Русия, в случай че реши, че офанзивите са обилни ".

Михайло Подоляк, консултант на президента на Украйна, в петък съобщи, че, нямат " нищо общо с същинските проекти на Украйна " и се основават на " огромно количество измислена информация ", популяризирана от Русия.

Друг документ разказва със забележителни детайлности диалог сред двама високопоставени южнокорейски чиновници по националната сигурност по отношение на опасенията на Съвета за национална сигурност на страната за настояването на Съединени американски щати за муниции.

Той демонстрира паниката на длъжностните лица, че доставката на муниции, които по-късно Съединени американски щати ще изпратят на Украйна, ще наруши п олитиката на Южна Корея да не доставя смъртоносна помощ на страни във война. Според документа един от чиновниците е предложил метод за заобикаляне на политиката, без в действителност тя да бъде променяна - посредством продажба на муниции на Полша.

Документът към този момент провокира дискусия в Сеул, като южнокорейски чиновници възнамеряват да издигнат въпроса пред Вашингтон.

Официални лица от други страни също имат намерение да издигнат въпроса пред Съединени американски щати, само че към този момент изчакват какво ще каже администрацията на Байдън по отношение на изтеклите документи през идващите дни.
 Украйна търси по какъв начин да спре приключването на военна информация
Украйна търси по какъв начин да спре приключването на военна информация

Заседание при украинския президент по въпроса

Междувременно отчет на разузнаването за Израел провокира отвращение в Йерусалим. В отчета, направен от Централно разузнавателно управление на САЩ, се показва, че основната разследваща организация на Израел - Мосад, е насърчавала митинги против новото държавно управление на страната - " в това число с няколко експлицитни апела за деяние ".

Вчера кабинетът на израелския министър председател отговори от името на Мосад, наричайки отчета " лъжовен и без каквато и да е основа ".

Друг конфиденциален документ, който също е източник на разследваща информация, предлага взор към това по какъв начин Съединени американски щати правят оценка политиките на своите съдружници - и по какъв начин могат да упражнят въздействието си, с цел да ги трансформират.

В документа, озаглавен " Израел: Пътища за даване на смъртоносна помощ на Украйна ", се показва, че Йерусалим " евентуално ще обмисли даването на смъртоносна помощ под засилен напън от страна на Съединени американски щати или при разбиране на утежняване на връзките си с Русия ".

Друг документ разкрива какво считат Съединени американски щати за желанията на някои европейски страни да дарят изтребители на Украйна, която желае самолетите повече от година.

На 23 февруари, написа във въпросния отчет, да подари своите изтребители МиГ-29 на Украйна . Това решение се прави оценка като " предизвикателство ", защото би оставило България без изтребители, които да извършват задачите за въздушна полиция, до момента в който Съединени американски щати не произведат и не доставят самолетите F-16, " което ще стане след минимум година ".
 Русия няма подозрение, че Съединени американски щати и НАТО са забъркани в спора в Украйна
Русия няма подозрение, че Съединени американски щати и НАТО са забъркани в спора в Украйна

В коментар за изтеклите документи за украинска контраатака

Групата за интернет следствия Bellingcat наблюдава пътя на секретните американски военни документи за войната в Украйна , които се появиха в рускоезични канали през последните дни, и откри, че огромен размер сходни документи може да е бил оповестен на малко прочут сървър още през първата половина на януари. Bellingcat обаче към момента не е разкрил първоизточника на " теча ", нито пък може да подсигурява изцяло за достоверността на заключенията.

Както съобщи в неделя един от ръководителите на Bellingcat Арик Толер, той и сътрудниците му са открили, че огромен брой класифицирани документи, в това число и тези, които евентуално са били необятно публикувани от 5 април, са били оповестени на към този момент неработещия сървър Thug Shaker Central в мрежата Discord още на 13 януари . На този сървър е имало единствено към 20 дейни консуматори с доста консервативни, бизки до расистки възгледи, които съгласно Bellingcat са обсъждали между тях видеоигри, музика, православие и един известен видеоблогър в YouTube.

Bellingcat беседва с някогашен консуматор на този сървър с псевдоним Vakhi и още двама души, които не пожелаха да се разкрият зад псевдонимите си. Според тях това, което се е появило по-късно онлайн, е било единствено " върхът на айсберга " спрямо оповестеното по-късно.

Bellingcat открива, че на 1-2 март повече от 30 документа, доста от които с гриф " строго секретно ", са били оповестени на различен сървър на Discord, WowMao, които обаче са изтрити на 7 април. Няколко дни по-късно, на 4 март, 10 документа са били оповестени от консуматор на сървъра Minecraft Earth Map в същата известна мрежа Discord.

Само месец по-късно, на 5 април, някои от тези документи се появяват при един от потребителите на 4chan и в рускоезичния проруски телеграм канал Donbass Devushka, откъдето се популяризират в други телеграм канали и от там в пресата.

В същото време множеството от документите на 4chan и Donbass Devushka се разграничават, съответствува единствено един - точно този със статистическите данни за жертвите, които очевидно са подправени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР