Изтеглянето на пари в брой от банкомат попада извън полето

...
Изтеглянето на пари в брой от банкомат попада извън полето
Коментари Харесай

Скъпите банкомати по морето били законни

Изтеглянето на пари в брой от банкомат попада отвън полето на деяние на Закона за платежните услуги, в случай че операторът, който го има, не прави други такива. Това оповестиха от Българска народна банка.

„ Независимо от това, в тези случаи на клиента следва да се дава предварителна информация за всички такси за изтегляне и обмяна на валута, в това число за обменния курс, преди тегленето, както и след приемането на парите в наличност в края на интервенцията. Действащата национална и европейска правна рамка не постанова ограничавания за размера на таксите в тези случаи ”, се споделя още в позицията на централната банка.

Причината за разпространението й е предложение на Върховната административна прокуратура до министъра на финансите и на шефа на Българската национална банка да преценяват предпоставките за иницииране на нормативни промени, допустимо осъществяване на организационни дейности, включително и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от сходен темперамент.

„ През 2019 година от страна на Българската национална банка  е осъществена инспекция, вследствие на която е открито, че условията за авансово известяван на клиентите за използваните такси за изтегляне и обмяна на валута, в това число за обменния курс, са изпълнени. Българска народна банка е подкрепила осъществяването на законодателни промени, които да разрешат въвеждане на ограничавания на прилаганите обменни курсове при обмяна на валута, реализирана на терминално устройство АТМ, сходни с правния режим при обмяна на валута в наличност, за което е известен министърът на финансите ”, споделят още от Българска народна банка.

„ Бихме желали да подчертаем, че Българската национална банка няма право на законодателна самодейност и няма пълномощия да контролира и управлява таксите и обменните курсове, прилагани при даване на услуги по изтегляне на пари в брой посредством банкоматите ”, заключават от там.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР