Изследват се наистина всички възможни причини за наводненията в Карловско

...
Изследват се наистина всички възможни причини за наводненията в Карловско
Коментари Харесай

Димитър Данчев: Започва изплащането на помощите на пострадалите от наводненията

Изследват се в действителност всички вероятни аргументи за наводненията в Карловско при започване на септември, съобщи служебният заместител – министър на стопанската система Димитър Данчев в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.
Сред вероятните аргументи са голямото количество дъжд, което е паднало, непочистени дерета и корита на реки, осъществяването на противозаконна сеч, уточни той.

Сезирани са всички органи, които имат отношение по тематиката – Министерство на вътрешните работи, Министерство на земеделието, Регионална инспекция за опазване на околната среда, прокуратурата, сподели Димитър Данчев. Той напомни, че това, което е открито досега е, че не е имало противозаконна сеч. Огромна част от дърветата, които са довлечени от бедствието са с корени, което демонстрира, че те не са отсечени, а изкоренени, изясни Дачев.
„ Предвид големите вреди и тежките последици, ние ще съберем цялата информация от горските стопанства, от Министерство на вътрешните работи и другите контролни органи за това имало ли е сигнали за противозаконна сеч “, означи още той.

„ На съвещанието на комисията към Министерския съвет за възобновяване и подкрепяне предходната седмица се взе решение да се отделят повече средства за превантивни действия. Бюджетът на комисията за цялата година е 80 млн., от тях 34 млн. бяха останали като завещание на служебното държавно управление, единствено за бедствието в Карловско са заделени повече от 10 млн. лв., които ще покрият най-необходимите и неотложни разноски, само че за цялостното възобновяване след бедствието в Карловско са нужни към 80 млн. лв.. Затова е значим всеки вложен лев в предварителна защита “, съобщи зам.-министърът на стопанската система.  
От през днешния ден стартира и изплащането на помощите на хората в потърпевшите от наводненията села, размерът на еднократната помощ е 375 лв. и тя ще бъде изплатена в точния момент, сподели още той. От през днешния ден стартират работа на място и 100 индивида, наети от Агенцията по заетостта, както и още 120 военни. Те стартират да оказват помощ на популацията в трите най-пострадали села – Слатина, Богдан и Каравелово.

„ Трябва да се управлява осъществяването на екологичните проекти по общини – нужните дейности за разчистване на дерета и корита на реки “, означи Димитър Данчев.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР