Изследване на душата във война: Мъртви души на Гергана Димитрова

...
Изследване на душата във война: Мъртви души на Гергана Димитрова
Коментари Харесай

One Dance Week представя премиерата на „Мъртви души”

Изследване на душата във война: „ Мъртви души ” на Гергана Димитрова е театър, въодушевен от едноименния роман-поема на Николай Гогол и нашето съвремие. Продукция на One Dance Week, РЦСИ Топлоцентрала и Организация за модерно различно изкуство и просвета – 36 маймуни, „ Мъртви души “ ще бъде показан премиерно в Дом на културата „ Борис Христов ”, Пловдив на 21 май, от 18:00 ч. 

Билетите за спектакъла са в продажба на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от.

Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити или умрели или душите могат да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа?

Отговорите на тези въпроси търси Гогол преди повече от век и половина. На фона на протичащото се през днешния ден в Украйна, неговата татковина и място на действието на романа “Мъртви души ”, не може да не си ги зададем още веднъж. И в неговата традиция на портретиране на дребните, само че доста говорещи елементи у държанието, обкръжението, облеклото на един човек, ще изследваме белега на войната върху тялото и душата. 

Картините от войната в Украйна потресоха целия свят. Именно образните документални материали от събитията там са основата, на която се създават движенческите партитури и облиците на сцената. Спектакълът на Гергана Димитрова изследва езика на телата по време на война, с цел да се опита да разбере какво става с душата в такава рискова обстановка.
 " Мъртви души ". Снимка © Васил Танев

За Гергана Димитрова
Гергана  Димитрова учи три години типичен балет в държавното хореографско учебно заведение в София, след което се занимава още 5 години със модерни танцови техники. Завършва немска езикова гимназия в гр. Бургас, а по-късно приключва като магистър културология в СУ „ Кл. Охридски ”, постановка в НАТФИЗ „ Кр. Сарафов ” и постановка в театралната академия „ Ернст Буш ” в Берлин.
 Гергана Димитрова

От 2006г. работи като режисьор на свободна процедура в България и Германия. Поставя над двадесет театрални продукции, като за доста от тях е ангажирана и като продуцент и управител. Превежда интензивно модерна немска драматургия и е преводач на теоретичното проучване „ Постдраматичният спектакъл ” на Ханс-Тийс Леман (изд. Нов български университет и Панорама+, С. 2015 ). Гергана е създател и съавтор на осем театрални пиеси, 3 акомодации на романи, няколко публикации за спектакъл и драматургия в български и задгранични издания. През 2012 получава две награди „ Икар “ за постановка и драматургия за пиесата „ Праехидно “, написана взаимно със Здрава Каменова, следват голям брой номинации и награди за нейните продукции.

През 2007 година основава театралната групировка „ Организация за модерно различно изкуство и просвета – 36 маймуни ”. Съосновател е на АСТ-Асоциация за свободен спектакъл (2009), координатор на българския комитет на интернационалната мрежа EURODRAM (от 2014), а през 2023 е определена и за президент на мрежата.

Основен фокус в работата ѝ до момента е актуалната драматургия и новите театрални форми. Интересува се от разговора сред спектакъл и просвета, от интердисциплинарния метод в театъра и от културни политики в областта на самостоятелните изпълнителски изкуства.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР