Изследователи откриха, че отровата на медоносните пчели убива агресивните клетки

...
Изследователи откриха, че отровата на медоносните пчели убива агресивните клетки
Коментари Харесай

Отровата на медоносните пчели убива агресивните клетки на рака на гърдата

Изследователи откриха, че отровата на медоносните пчели убива нападателните кафези на рака на гърдата, без да вреди прекалено много на естествените в ин витро модели и при мишки.

Нещо повече – комбинацията от мелитин (изолираната дейна съставна част на отровата) и медикаменти за химиотерапия, се оказва извънредно ефикасна в потискането на растежа на ракови кафези при мишки. Екипът има вяра, че тези техни открития ще изиграят основна роля в борбата с някои от по-агресивните и сложни за лекуване типове рак на гърдата, които не откликват изключително добре на сегашните форми на лекуване.

Отровата е извънредно сполучлива в селективното таргетиране на HER2-позитивните ракови кафези – това е форма на рака на гърдата, която се отличава с високи равнища на човешки епидермален напредък фактор 2 (HER2) и която подтиква растежа на рака. HER2-позитивният рак на гърдата откликва на медикаментите, които таргетират HER2, само че е извънредно нападателен и пораства изключително бързо.

„ Никой до момента не е сравнявал резултатите, които отровата на медоносните пчели или мелитина има върху другите подвидове рак на гърдата и върху естествените кафези – разяснява доктор Киара Дъфи, водещ създател на изследването от медицинския институт „ Хари Пъркинс “. – Ние открихме, че и отровата на медоносните пчели, и мелитинът доста, селективно и бързо редуцират жизнеността на тройно отрицателните ракови кафези и богатите на HER2 ракови кафези на гърдата “.

Приблизително 10-20 % от всички типове рак на гърдата не откликва на която и да е хормонална терапия, която се ползва сега. Тези случаи, наречени тройно отрицателен рак на гърдата, са извънредно сложни за лекуване и имат доста по-лоша прогноза. При тях рискът ракът да се популяризира и да се появи още веднъж е доста по-висок, в сравнение с при която и да е друга форма на рак на гърдата. През последните години учените обезверено се пробват да открият лечения, които да оказват помощ в борбата с тройно отрицателния рак, само че по този начин и не успяваха.

За благополучие обаче екипът открива, че мелитинът би могъл да бъде мощно оръжие както против тройно отрицателния, по този начин и против HER2-позитивния рак на гърдата. Учените даже съумяват да основат примес, която е по-ефективна в таргетирането на ракови кафези.

Разбира се, учените предизвестяват, че е нужна още работа, с цел да се види дали отровата фактически може да работи в мащаб като лекарство за битка с рака. Други откриватели на рака са съгласни. “Много е рано да се каже ”, сподели доцент Алекс Суорбрик от Института за медицински проучвания Гарван в Сидни. “Много съединения могат да убият клетката на рак на гърдата в паница или в мишка. Но има дълъг път от тези открития до нещо, което може да промени клиничната процедура ”, сподели той пред " Би Би Си ".

Изследването е оповестено в Nature Precision Oncology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР