Изследователи откриха, че една естествена молекула може да бъде ефективна

...
Изследователи откриха, че една естествена молекула може да бъде ефективна
Коментари Харесай

Изследователи откриха молекула, която може да помогне при лечение на рак на простатата

Изследователи откриха, че една естествена молекула може да бъде ефикасна първа линия на лекуване против рак на простатата, оповестява ДПА.

Учени от Университета Нотингам Трент (NTU) изследват противораковите свойства на карнозина, който може да се създава от черния дроб в организма, само че се съдържа и в месото, което консумираме.

При тестването на молекулата против кафези от примитивен и метастатичен рак на простатата - там, където ракът е почнал, и там, където се е популяризирал в друга част на тялото - откривателите откриха, че тя стопира размножаването на клетките.

При по-високи дози тя убива раковите кафези както от първичния, по този начин и от метастатичния рак, като в същото време остава безвредна за здравите кафези, демонстрират лабораторните опити.

Изследователите оповестиха, че макар че карнозинът бързо се разгражда от ензимите в организма, той евентуално би могъл да бъде в началото средство за лекуване на рак на простатата, в случай че се употребява механизъм за непрекъснато постепенно освобождение.

Това би могло да включва инжектиране на молекулата в тумора и освобождението ѝ в задоволително количество, преди да стартира да се разгражда и да загуби въздействието си.

Друг метод би могъл да бъде потреблението на молекули, сходни на карнозина, които са устойчиви на разграждане от ензими.

Учените настояват, че вярата е растежът на тумора да се следи посредством равнището на простатно-специфичния антиген (PSA) в кръвта и в случай че той продължи да пораства, пациентът да има опция за интервенция.

Водещият откривател доктор Стефани Макардъл, академик от Центъра за проучване на рака „ Джон ван Гиист “ към NTU, изяснява: „ Нашите резултати демонстрират, че карнозинът има забележителен инхибиращ резултат in vitro върху пролиферацията на човешки клетъчни линии на рак на простатата. Макар че и преди е било потвърдено, че карнозинът има противотуморен резултат, евентуалната му роля съответно при клетките на рака на простатата беше незнайна “.

Д-р Макардъл разгласи, че резултатите са окуражаващи и поддържат нуждата от по-нататъшни изпитвания върху хора.

„ Възможно е тактиките, основани на карнозин, да се употребяват независимо или като спомагателна терапия към хирургичното или друго стандартно лекуване “, добави тя.

Традиционната хирургична интервенция може да докара до формиране на белези, защото тъканите се сливат, което може да усложни по-нататъшните интервенции.

Ракът на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете в Обединеното кралство, като всяка година се диагностицират приблизително повече от 52 000 случая.

Настоящите способи на лекуване включват лъчетерапия, химиотерапия, хормонално отнемане или простатектомия - отчасти или цялостно премахване на простатата посредством интервенция, като страничните резултати могат да включват незадържане на урина и еректилна дисфункция.

Изследването, в което са взели участие и University Hospitals Leicester NHS Trust и Manchester Metropolitan University, е оповестено в Journal of Cellular and Molecular Medicine.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР