Изследователи от Университета в Минесота отпечатаха 3D функционираща помпа за

...
Изследователи от Университета в Минесота отпечатаха 3D функционираща помпа за
Коментари Харесай

Създадоха първото в света човешко сърце на 3D принтер

Изследователи от Университета в Минесота отпечатаха 3D функционираща помпа за човешко сърце, която може да има огромни достижения в битката със сърдечните болести, оповестява „ Сайънс фокус “. Миниатюрното функциониращо сърце е получено благодарение на стволови кафези.
В предходни изследвания откривателите са се опитвали да отпечатват 3D кафези на сърдечния мускул, кардиомиоцити, употребявайки плурипотентни човешки стволови кафези - кафези с капацитет да се развият във всеки вид кафези в тялото. Те се опитваха да препрограмират тези стволови кафези, с цел да образуват кафези на сърдечния мускул и по-късно посредством потребление на профилирани 3D принтери да ги отпечатват в триизмерна конструкция, наречена извънклетъчна матрица. Макар и обещаващ, този способ в никакъв случай не е произвеждал кафези задоволително плътни, с цел да може сърдечният мускул да действа.
За да се оправят с този проблем, откривателите от Университета в Минесота стартираха нов развой.
„ Първоначално беше разширена високата компактност в структурата на клетките, а по-късно ги диференцирахме към клетките на сърдечния мускул “, споделя проф. Бренда Огъл, водещ откривател и началник на катедрата по биоинженерство в Университета на Минесота.
Използвайки този способ, те разкрили, че могат да доближат задоволително висока клетъчна компактност в границите на по-малко от месец, с цел да разрешат на клетките да бият дружно, тъкмо като човешко сърце.
„ Не можах да допускам, когато в лабораторията видяхме по какъв начин всичко се свива непринудено и синхронно и може да движи структурата “, сподели проф. Огъл.
Моделът на сърдечния мускул е дълъг към 1,5 сантиметра и е особено планиран да се побере в коремната празнина на мишка за по-нататъшно проучване.
„ Сега имаме модел за следене какво се случва на клетъчно и молекулярно равнище в структурата на помпата, доближаваща се до тази на човешкото сърце. Можем да въведем болест и увреждане в модела и по-късно да изучим резултатите на медикаментите и други лечебни средства “, сподели проф. Огъл. „ Всичко това наподобява като елементарна идея, само че постигането му е много комплицирано. Ние виждаме капацитет и считаме, че новото ни изобретение може да има трансформативен резултат върху сърдечните проучвания “.
Според Британската фондация за лекуване на проблеми със сърцето, сърдечно-съдовите болести предизвикват повече от една четвърт от всички смъртни случаи във Англия - близо 170 000 смъртни случая всяка година.
Вижте още:
Интересни обстоятелства за сърцето
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР