Изследователи от университета на Хюстън, САЩ, са разработили въздушен филтър,

...
Изследователи от университета на Хюстън, САЩ, са разработили въздушен филтър,
Коментари Харесай

Учени разработиха филтър, който убива коронавируса

Изследователи от университета на Хюстън, Съединени американски щати, са създали въздушен филтър, който улавя и убива незабавно новия ковид, се споделя в обява в сп. Materials Today Physics, представена от БНР.

В лабораторни проби филтърът е унищожил над 99% от вирусните частици на SARS-CoV-2, който предизвиква заболяването Covid-19, както и 99,9% от тестваните спори на антракса.

Въздушният филтър е основан на никелова пяна, нагрята до над 200 градуса по Целзий. Тъй като коронавирусът не оцелява при температури над 70 градуса по Целзий, учените са решили да заложат на нагреваем филтър. Специалистите са употребявали никелова пяна, която е пореста, гъвкава и се нагрява елементарно. Огъвайки пяната и свързвайки я с голям брой проводници, откривателите са съумели да покачат температурата до 250 градуса по Целзий.

Разработчиците виждат евентуално приложение на неповторимия въздушен филтър в климатичните и отоплителните системи на лечебни заведения, учебни заведения, офис здания, летища, самолети, круизни кораби.

Учените означават, че самичък по себе си филтърът няма да е задоволителен за цялостна победа над ковид. Въпреки че може да ограничи концентрацията на циркулиращия вирус в закрити пространства, съгласно здравните специалисти остава желателно спазването на физическа отдалеченост и носенето на маски.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР