Изследователи от Еврейския университет в Йерусалим обявиха, че са намерили

...
Изследователи от Еврейския университет в Йерусалим обявиха, че са намерили
Коментари Харесай

Създадоха човешки ембрион без сперматозоиди и яйцеклетки

Изследователи от Еврейския университет в Йерусалим оповестиха, че са намерили метод да трансформират кафези от кожа в трите съществени вида стволови кафези, от които се състоят ембрионите в ранен етап, оповестяват израелските медии.

Откритието би могло да проправи пътя за основаване на цели човешки ембриони от човешки кожни кафези, без потребността от сперматозоиди или яйцеклетки, акцентират откривателите. А това също по този начин би могло да има "огромни последствия " за моделиране на недостатъци на ембриона и мятане на светлина върху дисфункции на плацентата, както и за разрешаване на някои проблеми с безплодието посредством основаването на човешки ембриони в петриева паничка, се прецизира в изказването на Еврейския университет.

"Може да се каже, че сме покрай генериране на синтетичен ембрион, което е в действителност налудничаво нещо ", разяснява доктор Йоси Буганим от Департамента по биология на развиването и проучване на рака, който е управлявал проучването, което е оповестено в Cell Stem Cell.

Това изобретение може да разреши на учените в бъдеще "да генерират ембриони от стерилни мъже и дами, употребявайки единствено техни кожни кафези, и да генерират същински ембрион в паничка и да вграждат ембриона в майката ", акцентира още ученият.

Буганим и неговият екип е разкрил набор от пет гена, способни да трансформират миши кожни кафези във всичките три вида кафези, които съставляват ранния ембрион: самият зародиш, плацентата и екстраембрионалните тъкани като пъпната шнур.

През 2006 година японските откриватели Казутоши Такахаши и Шиния Яманака откриха способността на кожните кафези да бъдат "препрограмирани " в ранни ембрионални кафези, които могат да генерират цялостен плод посредством потреблението на четири централни ембрионални гена. Тези гени препрограмират кожните кафези в "индуцирани плурипотентни стволови кафези ", които са сходни на клетките, които се развиват в ранните дни след оплождането и всъщност са идентични с техните естествени аналози. Тези кафези могат да се развият във всички типове ембрионални кафези, само че не и в екстраембрионални тъкани като плацентата.

Японските учени откриха, че четирите централни ембрионални гена могат да бъдат употребявани за "подмладяване " на кожните кафези, с цел да действат като ембрионални стволови кафези, изясни Буганим.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР