Изследователи от Държавния университет на Джорджия направиха един изключително важен

...
Изследователи от Държавния университет на Джорджия направиха един изключително важен
Коментари Харесай

Учени създадоха свръхагресивен хамстер

Изследователи от Държавния университет на Джорджия направиха един извънредно значим опит, чиито последствия занапред ще се правят оценка, написа Futurism.

По думите им, употребявайки генетичният редактор CRISPR, те " разкрили, че биологията зад общественото държание може да е по-сложна, в сравнение с се смяташе преди ".

Използвайки революционната технология за модифициране на гени, екипът по невронаука на университета открива, че унищожаването на рецептор на вазопресин - хормон, обвързван с експанзията, връзката и общественото държание, както при хората, по този начин и при хамстерите - ускорява най-лошите инстинкти на гризачите.

" Очаквахме, че в случай че отстраняваме интензивността на вазопресина, ще понижим както експанзията, по този начин и обществената връзка ", споделя в изказване откривателят по невронауки Х. Елиът Албърс

" Но се случи тъкмо противоположното ", разкрива експертът.

Игра на Бог

Учените особено избрали да опитват върху сирийски хамстери, които са известни със своята експанзия.

" Те дават мощен модел за проучване на общественото държание, защото обществената им организация е доста по-подобна на хората, в сравнение с тазипри мишките ", споделят учените.

Опитите на учените да понижат експанзията с генно модифициране дава изцяло противоположен резултат. Хамстерите стават по едно и също време по-агресивни и по-социални.

Тези " противоинтуитивни " открития допускат " удивително умозаключение ", сподели Албърс в изказването си - че невронните рецептори и държанията, с които са свързани, може да не могат да се включват и изключват поотделно и че опитите за това могат бъде рискови.

" Разработването на генно-редактирани хамстери не беше елементарно ", заключва Албърс.

Изследването на учените от Джорджия е скъпо по две аргументи.

Първата е, че разкрива към момента празнините в знанието ни по отношение на метода на действие на мозъка и причинителите за разнообразни видове държание.

Човечеството разполага с технология, позволяваща модифицирането на гени и основаването на нови организми. Често обаче желанието на човек да поеме ролята на " Създател на живот " може да даде непредвиден резултат. Празнините в познанието ни демонстрират, че генното инженерство на бозайници и даже хора към момента е надалеч от безвредно.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР