Израелският външен министър очаква извинение заради сравнението между изтребването на

...
Израелският външен министър очаква извинение заради сравнението между изтребването на
Коментари Харесай

Израел обяви бразилския президент Лула да Силва за персона нон грата

Израелският външен министър чака опрощение поради сравнението сред изтребването на евреите от нацистите и геноцида на палестинците
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва беше разгласен за личност нон грата в Израел. Причината е съпоставяне, което той направил сред войната в Газа и Холокоста, съобщи Франс прес, като се базира на израелския министър на външните работи Израел Кац.

" Информирах президента Лула, че е личност нон грата в Израел, до момента в който не се извини и не отдръпна думите си ", съобщи Кац по време на аудиенция на мемориалния комплекс " Яд Вашем " в Йерусалим, където беше извикал и бразилския дипломат в Израел след изявленията на Лула да Силва, с цел да изрази митинг пред него, осведоми Българска телеграфна агенция.

Вчера Лула да Силва упрекна Израел, че прави геноцид на палестинците в линията Газа, като съпостави израелската атака с изтребването на евреите от нацистите, напомня Франс прес.

" Думите на бразилския президент Лула, с които той съпостави войната на Държавата Израел против Хамас, който мазета евреи, с Хитлер и нацистите, са срам и сериозна антисемитска офанзива против еврейския народ и Държавата Израел ", сподели Кац по време на церемонията в " Яд Вашем ".

Говорителят на израелското държавно управление Ейлон Леви добави, че причинителите на същински геноцид, " ескадроните на гибелта на " Хамас " подпалиха живи цели фамилии и ги трансфораха в пепел на 7 октомври ".

" Няма да толерираме водачи от целия свят да се пробват да дадат на " Хамас " политическо или юридическо прикритие ", добави той.

Вчера израелският министър председател Бенямин Нетаняху реагира остро на думите на Лула да Силва и ги назова съществени и срамни.

" Случващото се в линията Газа не е война, а геноцид ", съобщи Лула Да Силва пред медиите в Адис Абеба, където беше на среща на върха на Африканския съюз в края на предходната седмица.

" Хамас " съобщи, че думите на Лула да Силва " са тъкмо изложение на това, което понася палестинският народ в Газа и отразяват големите мащаби на закононарушението, осъществявано от Израел ".

Лула да Силва осъди офанзивата от 7 октомври на " Хамас " против Израел, като я дефинира като терористичен акт. Но по-късно той се появи доста сериозен към военната акция, подета от Израел в отговор на това нахлуване.

Същевременно президентът на Бразилия върна за съвещания бразилския дипломат в Израел, съобщи Ройтерс. Той ще отпътува от Тел Авив за Бразилия на следващия ден, добавя Франс прес, като базира на изказване на бразилското министерство на външните работи.

Едновременно с това бразилският министър на външните работи Мауро Виейра извика през днешния ден във външното министерство посланика на Израел в Бразилия, след решението на Израел да разгласи Лула да Силва за " личност нон грата " съобщи Франс прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР