Филми със силни социални послания си поделиха италианските филмови награди

...
Филми със силни социални послания си поделиха италианските филмови награди
Коментари Харесай

Филми със силни социални послания победиха във водещите категории на италианските Оскари

Филми със мощни обществени послания си поделиха италианските кино награди " Давид на Донатело " на гала през вчерашния ден късно вечерта, състояла се в " Театър 5 " в римското киностудио " Чинечита ", съобщи АНСА, представена от Българска телеграфна агенция.

Продукцията " Аз, капитанът " на Матео Гароне завоюва най-вече - седем - награди " Давид на Донатело ", считани за италианския вид на американските награди " Оскар ".

Филмът имаше общо 15 номинации. Той беше отличен нощес за най-хубав филм и за постановка. Продукцията отнесе и премиите за операторско майсторство, монтаж, тон, продукция и образни резултати.

Филмът споделя историята на двама младежи от Сенегал, потеглили по пътя на противозаконната миграция и е де факто кино авантюра за противозаконните мигранти от Африка за Европа. Темата е мощно настояща както в Италия, по този начин и в целия Европейски Съюз в навечерието на европейските избори.

Главните функции във кино лентата се извършват от двама сенегалски младежи Сейду Сар и Муса Фол. Техните герои носят същите имена. Двамата артисти не един път са споделяли, че в случай че не бяха постигнали триумф в Италия с помощта на кино лентата на Матео Гароне, те евентуално също щяха да потеглят по пътя на противозаконните мигранти от Африка, бленуващи за по-добро бъдеще в Европейски Съюз.

" Аз, капитанът "  имаше и номинации за " Оскар " и за " Златен глобус " за чуждоезичен филм, само че не съумя да завоюва нито една от двете американски награди.

С най-вече номинации за " Давид на Донатело " - общо 19 -, беше дебютната продукция на актрисата, певица и режисьор Паола Кортелези  " Все още има на следващия ден ".

Филмът, изискан в черно-бели тонове, споделя за жертвите на домашното принуждение и за еманципацията на дамите през 40-те години на предишния век в Италия. Снощи филмът завоюва оценките в шест категории, включително премията за най-хубава актриса в основна женска роля, която във кино лентата се извършва от самата режисьорка Кортелези, както и премията на феновете.

Продукцията получи и премиите в категорията за актриса във второстепенна роля за Емануела Фанели, за най-хубав автентичен сюжет, премията за най-хубав режисьорски дебют и премията " Давид на Донатело " на младите фенове.

" Все още има на следващия ден "  отчете върхове от доходи в киносалоните и беше прожектиран в редица италиански учебни заведения и в италианския парламент. Мнозина в Италия подчертаха, че продукцията е отдадена на една към момента настояща тематика - насилието над дами, което в Италия не бележи оттегляне, макар че на основни постове в този момент там са две дами - премиерката Джорджа Мелони и лидерката на опозицията Ели Шлайн.

Продукцията  " Палацина Лаф "  на Микеле Рондино, разказваща историята на душевен тормоз от страна на шеф над синдикални служащи в стоманодобивен цех в Италия и отдаден на автентичен случай в Таранто през 1997 година, получи премията в категорията за най-хубав артист в основна мъжка рола на Микеле Рондино, премията за най-хубав артист във второстепенна роля за Елио Джермано и премията за най-хубава кино ария " Моята земя ", изпълнена от Диодато.

На церемонията Матео Гароне подчерта, че неговият филм се е зародил от желанието да опише част от пътуването на мигрантите, за която никой не приказва. Двамата артисти във кино лентата му - Сейду и Муса, от своя страна благодариха на италианците и на всички, които избавят мигрантите по море. Паола Кортелзи на собствен ред благодари на всички 5 милиона фенове, които са отишли в киносалоните, с цел да гледат един черно-бял филм, а след това се пошегува, че получава премия за дебют като режисьор в миг, когато навлиза в менопаузата и настава в зрялата възраст.

Церемонията за връчването на премиите " Давид на Донатело " беше водена от известния италиански водещ Карло Конти, за който се приказва, че следващата година ще поеме воденето и на фестивала в Сан Ремо. Партнираше му като водеща колежката му Алесия Маркуци. Церемонията беше предавана непосредствено по телевизия РАИ Уно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР