До бреговете на Балчик се срещаме с поета Стефан Цанев.

...
До бреговете на Балчик се срещаме с поета Стефан Цанев.
Коментари Харесай

Стефан Цанев: Политическият елит се изроди и деградира

До крайбрежията на Балчик се срещаме с поета Стефан Цанев. Той ни посрещна дни след премиерата на книгата си „ Небесна позиция ".

Той е роден през 1936 година в Царство България. Твори на български език повече от 60 години. Написва над 16 стихосбирки, 33 пиеси, историческият бестселър в 4 тома „ Български летописи ". Неговите произведения са забранявани и обичани, представени и превеждани на всички европейски езици.

„ От небесна позиция светът наподобява по-точно. От огромно разстояние нещата се виждат по-добре. Страшно е, тъй като се вижда безсмислието от живуркането - живот, равносилен на живота на животните ", сподели Стефан Цанев.

Божана Славкова е първият български създател, спечелил интернационалния конкурс Mili Dueli

„ Това за жалост съществува. Тази моя брошура е с директен вик човек да се издигне от всекидневието, тъй като другояче няма смисъл ", добави поетът.

„ Чак не ми се приказва за политика. Особено в последно време целият народ вижда по какъв начин лъжат политиците. Всеки се хвали, че е приключил нещо, а се прави малко, за жалост. Дано не съм прав и българите да се обединят ", сподели още Стефан Цанев.

Според него България е разграничена на разнообразни отечества.

„ И петимата синове на Кубрат се разделят и нямат връзка. Това разделяне съществува. Българите не обичат да поддържат връзка с българи. В Австралия, когато бях през 80-те години, всички чужденци там живеят в общности. Само българите не се понасят ".

„ Към политиката към този момент няма и незаинтересованост. Има омерзение. Политическият хайлайф се изроди и деградира, както по време на феодализма аристокрацията стигна до изродяване, след което е имало революции ", акцентира поетът.

„ Най-великото и непостижимо нещо, което Иисус споделя - „ Обичайте враговете си ". Ние себе си ненавиждаме, ближните си едвам понасяме, а Бог е сложил пред човечеството нещо непостижимо. Странно е, когато разпъват Иисус, под кръста няма нито един от апостолите. Под кръста има единствено три дами, които носят името Мария. Къде са били апостолите? Мисля, че поетите би трябвало да бъдат апостолите на своето време ".

„ Поезията не може да бъде нищо друго от възкресение на душата. Смисълът на човешкия живот остава това, което си направил за другите. Това, което аз съм направил, е, че съм написал книги. Ако някой в миналото ги разгърне след 15 години, това ще е моето възкресение ", добави Стефан Цанев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР