Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да позволи

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да позволи
Коментари Харесай

Нетаняху: Израел няма да приеме решение за две държави след войната в Газа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел няма да разреши да бъде заставен да одобри решение за две страни след войната в Газа, съобщи ДПА.

" Израел изрично отхвърля интернационалния диктат във връзка с трайно съглашение с палестинците. Такова съглашение ще бъде реализирано единствено посредством директни договаряния сред страните, без предварителни условия " , написа Нетаняху в обществената мрежа Х в ранните часове на днешния ден.

Израел също по този начин ще продължи да се опълчва на едностранното признание на палестинска страна , продължи той.

" Такова признание след клането на 7 октомври ще даде голяма премия на невиждания тероризъм и ще попречи на каквото и да е бъдещо спокойно споразумяване " , написа той. 

По-рано той беседва по телефона с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. 

Според Белия дом двамата водачи " са разискали обстановката в Газа и незабавната нужда да се подсигурява, че филантропичната помощ ще може да доближи до палестинските цивилни жители, които обезверено се нуждаят от нея ".

" Президентът повдигна въпроса и за обстановката в Рафах и още веднъж изрази мнението си, че военна интервенция не би трябвало да се организира без благонадежден и осъществим проект за обезпечаване на сигурността на цивилното население в Рафах и за оказване на поддръжка ", съобщи Белият дом в известие за диалога.

Според обява в израелския вестник " Маарив " Израел е угрижен, че Съединени американски щати биха могли да признаят палестинска страна без единодушието на Израел като част от напъните за намиране на решение с две страни. Наскоро " Маарив " заяви, че Израел следи " интензивни действия " от страна на държавното управление на Съединени американски щати за сливане на Западния бряг и линията Газа под ръководството на палестинско държавно управление. 

Решението за две страни би означавало самостоятелна, демократична и демилитаризирана палестинска страна да съществува спокойно дружно с Израел. Усилията за реализиране на това решение не са постигнали никакъв прогрес от години, напомня ДПА.

Джо Байдън още веднъж сподели на Бенямин Нетаняху, че не трябва да подхваща военни дейности в Рафах, без да е обезпечен благонадежден и осъществим проект за отбрана на палестинските цивилни жители, заяви Белият дом, съобщи Ройтерс.

Разговорът сред двамата водачи беше за повторно в границите на по-малко от седмица.

Байдън предизвести Нетаняху за напредване в южната част на линията Газа без проект за обезпечаване на сигурността на към 1 млн. души, които се приютяват там.

Двамата разговаряха и за продължаващите договаряния за заложници и Байдън даде обещание да продължи да работи непрекъснато, с цел да помогне за освобождението на заложници , които към този момент са прекарали 132 дни в плен на " Хамас ", уточни Белият дом.

Израелските сили обявиха в четвъртък, че са нахлули в най-голямата настояща болница в Газа, което провокира нова паника по отношение на ориста на стотици пациенти и медицински служащи, както и за многочислените разселени палестинци, които са потърсили леговище там от войната.

Сраженията в болничното заведение се водят в миг, когато Израел е изправен пред възходящ интернационален напън да прояви въздържаност, откакто даде обещание да организира настъплението си към Рафах, последното релативно безвредно място в Газа.

По-рано този месец Байдън съобщи, че израелските военни дейности в линията Газа са " прекомерно мощни " и изрази сериозна угриженост по отношение на възходящия брой на жертвите измежду цивилното население в палестинския анклав.

Видеото е архивно: " Бенямин Нетаняху: Победата е наоколо "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР