Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече днес да поддържа постоянно

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече днес да поддържа постоянно
Коментари Харесай

Нетаняху прогнозира какво ще се случи, ако Израел изтегли войските си от Западния бряг

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху се зарече през днешния ден да поддържа непрекъснато израелско военно наличие на Западния бряг с аргумента, че в случай че там няма израелски войски, палестинският президент Махмуд Абас щял да бъде "пометен за две минути " от милициите на радикалното придвижване "Хамас ", съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на АП.

В тирада на огромна еврейска конференция Нетаняху сподели, че Израел не може да си разреши да повтори грешката от Газа, където "Хамас " принудително лиши контрола от Абас, откакто израелските войски се изтеглиха от крайбрежния палестински анклав. Запитан по какъв начин вижда бъдещето на Западния бряг, Нетаняху означи, че избира да заобикаля термини като "палестинска страна ". Той счита, че Абас, прочут с псевдонима Абу Мазен, и неговата "Палестинска власт ", дължат самото си битие на израелската защита и директно печелят от наличието на израелските войски.

"Те ще бъдат пометени единствено за две минути. Преди две години ние разкрихме скрит план на 100 души от "Хамас " за събаряне на Абу Мазен. Да го смъкват? Не, да го убият, и то не политически, а физически. Така че в случай че ние не бяхме там, и те нямаше да са там. Точно това се случи в Газа ", уточни Нетаняху в словото си пред Еврейската федерация на Северна Америка.

Израел се изтегли от Газа през 2005 година, изтегля израелските селища оттова и изтегли всичките си бойци от линията. На идната година "Хамас " завоюва парламентарните избори, година по-късно прогони силите, лоялни на Абас и от този момент ръководи анклава с желязна ръка.

"Те (администрацията на Абас) бяха в Газа, имаха 15 000 въоръжени бойци, "Хамас " имаше 3000. Само за броени дни те го изритаха оттова.. Ние напуснахме Газа и какво се случи? Този дребен анклав стана цитадела на радикалния ислям, подкрепян от Иран, и оттова бяха изстреляни към този момент 4000 ракети против нас ", сподели Нетаняху. "Не можем да си позволим същото да се случи в Юдея, Самария, на Западния бряг ", акцентира министър председателят, наричайки региона с библейското й име.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР