Израелският премиер Бенямин Нетаняху е унищожен емоционално от огромния си

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е унищожен емоционално от огромния си
Коментари Харесай

Бивш израелски премиер: Нетаняху е в нервен срив, той е сериозна заплаха за Израел

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е " погубен прочувствено " от големия си неуспех в националната сигурност и в този момент прави неправилни калкулации, като се готви да поеме повсеместен надзор върху сигурността на Газа за " неустановен интервал ", откакто Хамас беше смачкан, съгласно някогашния водач Ехуд Олмерт, пишат.

В изявление за " Политико " Олмерт твърди, че Нетаняху е в положение на " нервозен срив ", защото се стреми да избегне да бъде изхвърлен от служба поради това, че не е съумял да отбрани националната сигурност при убийствените офанзиви на Хамас на 7 октомври. Това значи, че Израел в този момент се отклонява от курса стратегически, продължи Олмерт, настоявайки, че целта би трябвало да бъде договарянето на ендшпил с интернационалната общественост – включващ връщане към договарянията за образуване на палестинска страна, вместо да се връща часовникът обратно към цялостен боен контрол над Газа.

" [Нетаняху] се сви. Той е погубен прочувствено, това е несъмнено. Искам да кажа, че нещо извънредно се е случило с него. Биби цялостен живот работи върху подправената рекламация, че е господин Сигурност. Той е господин Глупости ", сподели той. " Всяка минута, в която той е министър-председател, той съставлява заплаха за Израел. Сериозно го мисля. Сигурен съм, че американците схващат, че той е в неприятна форма. "

Като образец за неправилния метод на министър-председателя, Олмерт предизвести, че стратегическият проект на Нетаняху за опазване на контрола над следвоенната Ивица Газа – излъчен в изявление за ABC News в понеделник – звучи еднакво на връщане към 2005 година, когато Израел упражнява военно ръководство над крайбрежния анклав.

" Не е в полза на Израел да управлява сигурността на Газа ", сподели той. " В наш интерес е да можем да се пазиме по друг метод, в сравнение с преди нападението на 7 октомври. Но да направляваме Газа още веднъж? Не. "

Олмерт също предизвести, че търпението на западните съдружници на Израел се изчерпва с помощта на неуспеха на Нетаняху и неговите министри да очертаят реален проект за ръководството на Газа след Хамас. " Има доста неща, които можем да създадем, само че не можем да създадем всичко, което желаем ", предизвести той.

Олмерт, който ръководеше Израел от 2006 до 2009 година като водач на демократичната партия " Кадима ", се оплака, че липсва трезво мислене във военния кабинет на Израел.

Всъщност рейтингът на утвърждение на Нетаняху удари дъното след офанзивата. Проучване от средата на октомври сподели, че израелците считат, че неуспехът да се предотврати гневната офанзива на " Хамас " разкрива " лидерски неуспех ", като две трети желаят някой различен, с изключение на Нетаняху, да бъде идващият министър председател на страната. В друго изследване 44 % от интервюираните споделят, че Нетаняху е виновен за случилото се на 7 октомври. Само 18% от израелците считат, че той не би трябвало да напуща поста си. Седемдесет и шест % желаят той да напусне поста рано или късно.

Israel Hayom, обичайно подкрепящ Нетаняху вестник, съобщи в сряда, че би трябвало да се отдръпна, като написа: " Поемете отговорност и приемете, че доларът стопира с вас ".

След премиерския си мандат Олмерт излежава присъда в пандиза за приемане на подкупи и за възпрепятстване на правораздаването по време на мандата си като кмет на Ерусалим и като министър на търговията. Той беше окуражителен в целия политически набор за оставката си като водач на партията, защото следствията се ускориха, като съобщи в речта си за оставка, че е " горделив, че е жител на страна, в която министър председател може да бъде разследван като всеки различен жител ".

Олмерт беседва с " Политико " единствено часове откакто Нетаняху даде най-ясната индикация до момента за това, което Израел може да възнамерява за Газа след войната. В изявление за ABC News Нетаняху пропусна да каже кой съгласно него би трябвало да ръководи анклава, откакто Хамас си отиде, само че сподели, че Израел ще " има цялостната отговорност за сигурността " за Газа за неопределен срок. " Видяхме какво се случва, когато го нямаме. Когато нямаме тази отговорност за сигурността, това, което имаме, е експлоадирането на терора на Хамас в мащаб, който не бихме могли да си представим ", добави Нетаняху.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън по-рано съобщи, че би било " неточност " Израел още веднъж да окупира Газа. Въпреки че проектът на Нетаняху може да не докара до цялостна повторна окупация - нещо, за което Съединени американски щати и други съдружници предизвестяват - той евентуално ще докара до забележителен надзор над анклава и продължаващо наличие на израелски войски.

Ехуд Олмерт, който ръководеше Израел от 2006 до 2009 година като водач на демократичната партия " Кадима ", се оплака, че липсва трезво мислене във военния кабинет на Израел | Джак Гуез/АФП посредством Getty Images

Критично е, че това евентуално ще попари всевъзможни очаквания, че Съединени американски щати ще убедят основаната на Западния бряг палестинска власт, която контролираше Ивицата, преди Хамас да я смъкна принудително през 2007 година, да се съгласи да се върне. Президентът на ПА Махмуд Абас в предишното отхвърли концепцията ПА да бъде възобновена със силата на израелските оръжия.

Забележките на Нетаняху наподобява подкопават настояването на министъра на защитата Йоав Галант предишния месец, че една от главните цели на военната акция на Израел е да прекъсне " отговорността на Израел за живота в Ивицата Газа ". Сред концепциите, обсъждани за това какво ще се случи с Газа, откакто Хамас бъде надвит, включват консорциум от арабски страни, които поемат отговорност за сигурността, евентуално с мандат от Организация на обединените нации да следят връщането на ПА.

Олмерт сподели, че счита, че е немислимо арабските страни да подпишат мироопазващия проект, което допуска, че единствено сили за западна интервенция ще работят. Най-големият му боязън е, че Израел ще продължи да се колебае и няма да успее да се оправи с това, което би трябвало да се случи със следвоенната Газа. Това ще добави към западното неспокойствие, предизвести той.

" Има тотална липса на обмисляне за идната фаза ", оплака се той. " Какво ще вършим? Добре, съгласно Нетаняху, ние ще разбием и разбием Хамас. И мисля, апропо, че можем да го създадем. Тогава каква е идната стъпка? Какво ще вършим тогава? Някой мисли ли за това? Трябва да представим на интернационалната общественост нашата концепция за ендшпил ", добави той.

" Ако Израел показа съществено предложение за договаряния за две страни, това ще има трагично влияние върху интернационалната общественост. Това би ни дало повече пространство и време за реализиране на задачите на нашите военни интервенции – би оказало въздействие върху публичното мнение в западните страни и в медиите. Това би посочило, че Израел е решен да направи нещо, което не е желал през последните 15 години. Така че от всичко това може да излезе нещо позитивно. Но ние не го вършим и никой не желае да мисли за това. Никой не желае да го изрича. Никой не желае да го каже ".

Фундаментално, допусна Олмерт, казусът в този момент е, че Нетаняху е " в положение на нервозен срив. Не пресилвам. Той е притиснат от всички страни и фокусът му наподобява стопира да бъде изхвърлен от служба в деня, в който войната спре и даже може би преди този момент ", сподели той.

" Очаквате в този момент той да приказва за втората фаза и третата фаза. Той не е сигурен, че ще оцелее политически в тази фаза ", добави Олмерт.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР