Израелският космически апарат "Берешит" осъществи успешна маневра около Луната като

...
Израелският космически апарат "Берешит" осъществи успешна маневра около Луната като
Коментари Харесай

Израелският космически апарат Берешит осъществи успешна маневра около Луната

Израелският галактически уред "Берешит " реализира сполучлива маневра към Луната като част от подготовката си за кацане на естествения земен сателит, което е планувано да стане в четвъртък, съобщи ДПА.

"Берешит " направи маневра с дълготрайност 36 секунди и изгори 6 кг гориво. Така апаратът снижи орбитата си с 211 километра и в този момент се намира на 467 километра от повърхността на Луната, заяви екипът.

Ако кацането се реализира сполучливо, това ще бъде първата задача до Луната, осъществена от неправителствена организация.

"Берешит " ( "Генезис " на иврит) е и най-малкият галактически транспортен съд, изстрелван до Луната. Той е с тегло 585 кг и височина 1,5 м. Луноходът ще сложи националния байрак на Израел на Луната и по този начин страната ще стане четвъртата, дружно със Съединени американски щати, Русия и Китай, изпратили галактически транспортен съд до най-близката планета от Земята.

"Берешит " ще изследва и магнитното поле на Луната. Изстрелването на "Берешит " през февруари е плод на осемгодишен труд по план на неправителствената организация "Спейс Ай Ел " и израелската държавна компания "Израел аероспейс индъстриз ". Въпреки присъединяване на последната, огромна част от финансирането е частно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР