Израелските сили за отбрана ЦАХАЛ съобщиха в събота, че са

...
Израелските сили за отбрана ЦАХАЛ съобщиха в събота, че са
Коментари Харесай

Израелската армия е поела контрол над 11 военни поста на Хамас

Израелските сили за защита ЦАХАЛ оповестиха в събота, че са поели надзор върху 11 военни поста в Ивицата Газа от началото на сухопътната акция, заяви ДПА.

Войната в Ивицата Газа стартира, откакто на 7 октомври ислямистката формация Хамас, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС), осъществя най-мащабната си офанзива против Израел до момента. В отговор Израел разгласи война на Хамас и стартира над Ивицата Газа. Хиляди хора починаха от двете страни.

ЦАХАЛ заяви също, че през миналата нощ е поразила тунели и обвинени терористи в Ивицата Газа, а късно вечерта израелският флот е атакувал оръжейни хранилища на Хамас.

Ракетният огън откъм Газа против Южен Израел също продължава. В погранични селища покрай Газа звучат сирени за паника.

По-рано в петък френският президент Еманюел Макрон прикани Израел да приключи бомбардировките в Ивицата Газа. Израелският му сътрудник Бенямин Нетаняху отхвърли настояването, като сподели, че Хамас носи " отговорността за всяка щета, нанесена на цивилни ".

Това се случи, откакто по-рано през октомври редица западни сили, в това число Франция, Съединени американски щати и Англия, за Израел след нападението на Хамас. На 24 октомври Макрон интернационалната коалиция, която се бори против ислямистката организация " Ислямска страна " в Сирия и Ирак, да се включи и в битката против паравоенната формация Хамас.

Конфликтът сред израелци и палестинци съществува от десетилетия, като насилието от време на време ескалира. Настоящата война е подбудена от най-мащабното нахлуване на Хамас против Израел, осъществено от основаването на групировката в края на 80-те.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР