Израелската армия и агенцията за вътрешна сигурност Шин Бет заявиха

...
Израелската армия и агенцията за вътрешна сигурност Шин Бет заявиха
Коментари Харесай

Израел: Открихме тунел на Хамас под сграда на ООН в Газа

Израелската войска и организацията за вътрешна сигурност Шин Бет обявиха през днешния ден, че са разкрили тунел на ислямисткото придвижване " Хамас " под централата на Агенцията за подкрепяне на палестинските бежанци на Организация на обединените нации (УНРВА) в град Газа, съобщи Франс прес.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1530
УНРВА, която Израел упреква, че е " изцяло инфилтрирана от " Хамас ", от своя страна уточни, че не е употребила централата си от 12 октомври, пет дни след невижданата офанзива на ислямистката формация против еврейската страна, която провокира войната в Газа, като прикани за без значение следствие.

Според израелската войска и Шин Бет военните интервенции в град Газа през последните седмици са довели до откриването на " вход на тунел " наоколо до учебно заведение, ръководено от филантропичната организация на Организация на обединените нации.

През последните 10 години " Хамас " е прокопала голям брой тунели в линията Газа, където съгласно Израел се крият нейни бойци. През октомври изследване на Института за модерна война към американската военна академия " Уест Пойнт " разпознава 1300 тунела в анклава, обхващащи повече от 500 км подземни коридори.

" Входът водеше към под земята терористичен тунел, който е значим актив за военното разузнаване на " Хамас " и минаваше под постройката, която служи за съществена централа на УНРВА в линията Газа ", се споделя в изказване на израелската войска и Шин Бет.

  " Електрическата инфраструктура " на тунела - дълъг 700 метра и ситуиран на 18 метра подземен - " е била обвързвана " с централата на организацията, " което демонстрира, че оборудванията на УНРВА са снабдявали тунела с електричество ", се показва в изказването.

Документите и запасите от оръжия в самия комплекс на Организация на обединените нации " удостоверяват, че офисите са били употребявани и от терористите на " Хамас ", допълват израелската войска и Шин Бет.

УНРВА отговори, че чиновниците ѝ са били принудени да изоставен централата по напътствие на израелските сили, защото бомбардировките в района са се засилили.

Не сме употребявали постройката, откогато сме я напуснали, и не знаем за никаква активност, която може да се е правила там, добави организацията на Организация на обединените нации.

Сградата е била инспектирана за финален път през септември предходната година, се споделя в изказване на УНРВА.

Обвиненията на Израел " заслужават без значение следствие, което сега не е допустимо поради обстоятелството, че Газа се намира в дейна военна зона ", акцентират от организацията на Организация на обединените нации.

Наскоро Израел упрекна УНРВА, че 12 от нейните 13 000 чиновници в линията Газа са взели участие в нападенията на " Хамас " против Израел на 7 октомври. Миналата седмица еврейската страна също по този начин даде обещание, че ще потвърди " връзките на УНРВА с тероризма ".

В момента се организира вътрешно следствие на Организация на обединените нации за чиновниците, упоменати от Израел, от които УНРВА се е разграничила, а генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш назначи самостоятелна комисия, която да оцени, до каква степен " неутрална " е организацията.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР