Израел за първи път в 75-годишната си история е на

...
Израел за първи път в 75-годишната си история е на
Коментари Харесай

Защо Израел е на ръба на гражданска война за първи път в 75-годишната си история

Израел за първи път в 75-годишната си история е на ръба на революция, откакто министър председателят поради рецензия към плануваното цялостно послушание на самостоятелната правосъдна система на Народното събрание. В израелския случай значи цялостна власт на ръководещите над правосъдната власт и действителна заплаха от налагане на тирания.

Резултатът от желанията на Нетаняху са невиждани митинги в Израел, които не престават месеци наред, само че се изостриха изключително доста след новината за уволнението на военния министър в неделя. В Тел Авив протестиращи блокираха многолентова автомагистрала и възпламениха огън на най-малко още две основни пътни артерии.

В Йерусалим стачкуващите пробиха полицейските бариери пред частната резиденция на Нетаняху.

Ръководителите на водещите израелски университети дружно обявиха, че затварят вратите на аудиториите за неустановен интервал от време. Генералният консул на Израел в Ню Йорк подаде оставка в символ на митинг против уволнението на Галант. А Хистадрут, най-големият работен профсъюз, разгласи, че стартира подготовка за всеобща стачка.

Особено внимание следва да се обърне на това, че за първи път точно армията първа поддържа гражданските митинги. Причината се крие във обстоятелството, че членовете на религиозните общности не отбиват наложителната военна работа, която в Израел е 3 години за мъжете и 2 години за дамите.

Как се стигна дотук

В продължаващите месеци наред митинги и поради дейностите на ръководещите обособени елементи на военновъздушните сили на израелската войска отхвърлиха да се подчиняват на актуалното държавно управление.

Военният министър Йоав Галант в неделя вечерта обществено разгласи, че плануваната законодателна смяна носи заплаха от неизпълним разлом в обществото и армията. А Нетаняху реши да го уволни.

Причината министър-председателят на Израел да желае сходно послушание на правосъдната система се крие във обстоятелството, че е разследван за корупция по три обособени каузи, засягащи две тематики.

Основното обвиняване против него е, че с държавни пари, раздавани на медии под формата на рекламни контракти, а и с въздействие за ограничение на конкуренцията, неговите държавни управления са си купували медиен комфорт, за което персонално той е водил диалозите.

Наред с това Нетаняху и брачната половинка му са приемали извънредно скъпи дарове от авторитетни предприемачи, които в последна сметка са получавали от държавното управление специфични условия за бизнесите си, както и законова поддръжка от партията на премиера.

След като в границите на две години Израел 4 пъти не съумя да образува стабилно държавно управление поради неналичието на решаващо болшинство в Кнесета (израелския парламент) Бениамин Нетаняху, който взе 23,41% на петия подред избор през ноември 2022 година, избра пътя на обединението с няколко крайнодесни религиозни партии, с цел да образува постоянен кабинет.

Сделката, която той предложи на крайнодесните, беше елементарна - ще поддържа всяко тяхно коренно законово предложение (а такива никак не липсват), а в подмяна те ще гласоподават за законодателни промени, които ще му обезпечат ефикасен и действителен имунитет от наказателно гонене.

Предложението на Нетаняху е израелският парламент, т.е. ръководещата коалиция, да получи правото да взе участие с нормално болшинство (50%+1) в избора на членовете на локалния аналог на нашия Висш правосъден съвет. Това би означавало, че вместо самостоятелен орган на правосъдната власт, който избира съдиите във Върховния съд, ще има зависещ на ръководещите орган с неограничена власт. Именно Върховният съд е последната спирачка пред държавни произволи, както историята на Израел досега демонстрира.

Какво се случва сега

Свидетели сме на невиждани митинги в Израел, които не престават месеци наред и ескалираха след уволнението на министъра. За разлика от България, израелският аналог на нашия Висш правосъден съвет е в действителност последният редут на демокрацията и съдии и прокурори не стопираха да проверяват най-дълго управлявалия израелски министър председател. Въпреки неговите недоволства, че това било “лов на вещици ” - фраза, която и близкият другар и съидейник на Нетаняху, Доналд Тръмп, употребява, с цел да изясни следствията против себе си.

Израелската войска в исторически проект се очерта като един от действителните бастиони на светската страна, която в прочут смисъл е в философски спор с религиозните общности - те освен идеологически отхвърлят да я признаят, смятайки, че би трябвало да се подчиняват единствено и само на Божиите закони, само че и безусловно не съблюдават редица от нейните правила, като са им спестени редица отговорности като заплащане на налози, такси, а и гореспоменатата наложителна военна работа.

Тъкмо светският темперамент на армията, която при никакви условия не може да бъде религиозно ангажирана, е и повода точно от нейните редове да произлизат голям брой израелски министър-председатели, които с армейското си минало получават нужната биография да водят Държавата Израел, която е заобиколена от евентуални и действителни противников страни и общества.

Голямото терзание за умерените цивилен гласове е, че през 12-те години ръководство на Нетаняху в израелското общество е насъбрано разделяне, съществено подхранвано от неговата партия и персоналното му от политическо държание. Това разделяне може да стигне до крайността на гражданската война - действителна опасност в мощно милитаризирано общество, в което на процедура над 80% от жителите могат свободно да боравят с оръжие.

Какво следва

Преди 5 години Макс Фишер съумя да дефинира огромната драма на Израел в заглавието на публикацията, като предизвести, че заради дългогодишната външна опасност, а и заради отхвърли да реши заслужено казуса с окупацията на палестинските територии, обществото от ден на ден е готово да жертва идеалите на създателите на Държавата Израел за либерален строй, при който водещо е върховенството на правото, за сметка на мощна ръка, недопускаща плурализъм на мненията.

Ако Нетаняху не даде заден ход в преследването на подчинението на самостоятелната правосъдна власт, съвсем несъмнено безредиците в Израел ще ескалират до степен, в която е допустимо да станат и неуправляеми.

Ако въпреки всичко уличеният в корупция израелски министър председател се откаже от плануваните законови промени, може да би трябвало да влезе в пандиза. От друга страна отводът от спорното бъдещо законодателство ще смъкна напрежението в израелското общество и най-малко ненапълно ще успокои пристрастеностите - наложително изискване за опазване на мира във всеки смисъл.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР