Израел се готви да отпразнува 70 години от създаването си

...
Израел се готви да отпразнува 70 години от създаването си
Коментари Харесай

Израел празнува 70-годишен юбилей


Израел се готви да отпразнува 70 години от основаването си като показва военната мощност и невероятните си стопански достижения, изправен пред обновените закани в района и пред неустановеност вкъщи, написа в четвъртък организация Франс прес.

След като във вторник се събраха, с цел да почетат паметта на своите сънародници, убити при осъществяване на служебния си дълг или при атентати, от сряда вечерта до четвъртък вечерта израелците се отдават на тържества за отбелязване на основаването на Еврейската страна, оповестено на 14 май 1948 година, само че чествано в този момент по еврейския календар.

Докато се готви за тържествата след възпоменанията, Израел развява плашилото на опасността от нахлуване на Иран, неговият върл зложелател.

Страхът от подобен неприятелски акт, сходен на изненадващата атака на арабска коалиция при отбелязването на еврейският празник Йом Кипур през 1973 година, беше разсънен от нахлуване на 9 април против сирийска военновъздушна база, за която режимът на Башар Асад и неговите съветски и ирански съдружници упрекнаха Израел.

" Нападението на ционисткия режим няма да остане без отговор ", разгласи Али Акбар Велаяти, консултант на висшия ирански лидер аятолах Али Хаменей, откакто при нападението починаха седем иранци.

От началото на войната в Сирия през 2011 година десетки въздушни удари, осъществени от разстояние, се приписват на Израел, който нормално се въздържа от удостоверение или отказване.

Те са ориентирани против сирийски позиции и въоръжените конвои на ливанското придвижване Хизбула, което сходно на Иран и Русия оказва военна помощ на режима на Асад в спора.

" Съветите " на Либерман

През февруари обаче Израел за пръв път призна, че е направил въздушен удар против ирански цели след нарушение на неговото въздушно пространство от ирански дрон. Това беше първият открит конфликт сред Израел и Иран в Сирия.

Израел предизвестява, че няма да разреши на иранския зложелател да се укрепи военно в прилежащата му Сирия.

Предстои да се види дали има непосредствена опасност по време на израелските празници. Израелските вестници отпечатаха в сряда конкретнти данни за наличието в Сирия на Революционните гвардейци - елитна иранска военна част.

Публикацията със сателитни фотоси на въздушни бази и цивилен самолети, за които се подозира, че разтоварват оръжие, карти и даже имената на ирански военни командири, е предизвестие, са единомислещи военните коментатори: Израел знае къде и кого да удари при положение на нахлуване.

Армията реши като защитна мярка да се откаже от изпращане на изтребители F-15 на ученията, планувани през май в Съединени американски щати, заяви армейското радио. Армията приказва за " пригаждане " на присъединяване си в ученията.

Без да напомня непосредствената иранска военна опасност, министърът на защитата Авигдор Либерман предизвести: " Не си търсим завършения, само че поучавам съседите ни от Север (Ливан и Сирия) и от Юг (ивицата Газа) да се отнасят съществено към решимостта да пазиме Израел ".

" С Божията помощ тази страна ще продължи да съществува 7000 години. Тези, които желаят да ни убият, няма да ни победят ", добави министър председателят Бенямин Нетаняху.

Равносметката на Гросман

70-ата годишнина е мотив за Израел, привикнал да води борби и, по думите на Нетаняху, да гради " с щит и меч в ръка ", да отпразнува " чудото " на своето битие, военната си мощност, благоденствието на тази " старт ъп " страна и демократичния си модел.

С повече от 8,8 милиона поданици, популацията е повишено 10 пъти от 1948 година, сочи формалната статистика.

Растежът беше 4,1 % през четвъртото тримесечие на 2017 година Страната има над десетина Нобелови награди.

Същевременно Израел е измежду развитите страни, в които се следи най-силно неравноправие. Бъдещето на министър-председателя, заседнал в хипотетични корупционни афери, е нестабилно.

С изключение на Египет и Йордания и макар признаците на доближаване, Израел не е сключил мир с арабските си съседи. Решение на израелско-палестинския спор наподобява по-далече от всеки път.

Годишнината на Израел съответствува с Похода за връщане - придвижване, проведено от 30 март в линията Газа, палестинска територия под израелска обсада. След три седмици на принуждение по границата, лишило живота на 34 палестинци, в петък се чакат нови демонстрации.

" Израел бе основан, с цел да може еврейският народ, който съвсем в никакъв случай не се е чувствал вкъщи си на никое място по света, най-сетне да има дом ", съобщи писателят Давид Гросман на гала във вторник вечерта в Тел Авив, нарушена от крайнодесни стачкуващи, които стачкуваха против наличието на палестински фамилии.

" Днес, след 70 години на изненадващи триумфи в толкоз доста области, Израел, с цялата си мощ, може би е цитадела. Но към момента не е дом. Израелците няма да имат дом до момента в който палестинците не получат собствен ", сподели Гросман.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР