Израел обяви в понеделник назначаването на нов посланик в Турция

...
Израел обяви в понеделник назначаването на нов посланик в Турция
Коментари Харесай

След десетилетен разрив Израел изпраща посланик в Турция - Свят

Израел разгласи в понеделник назначението на нов дипломат в Турция - последният знак за стопляне на връзките сред двете страни след траялия повече от десетилетие раздор, оповестява АП.

Това е Ирит Лилиан - почитан посланик с основна роля в помиряването сред Израел и Турция, някогашен дипломат на Израел и в България и Австралия, почнала кариерата си като публицист.

Лилиан е шарже д`афер в Анкара от февруари 2021 година - интервал, в който двете страни направиха постепенни стъпки към цялостно възобновяване на дипломатическите връзки.

Тя е първият човек, който ще заеме посланически пост в Турция от 2018 година насам, когато Турция отдръпна посланика си от Израел и изгони посланика на Израел в символ на митинг против убийството на десетки палестинци от израелски огън при митинги по границата с Ивицата Газа.

" Навлизаме в правилни, позитивни двустранни връзки, които имат необятен набор от действия, само че знаем, че има точки, по които не сме съгласни. Знаем, че не влизаме в съвършен брак " - споделя Лилиан в изявление за Times of Israel през август.

Назначението ѝ би трябвало да бъде утвърдено от държавното управление и - защото страната се ръководи от служебно държавно управление - от основния прокурор на Израел.

Някога топлите връзки започнаха да се утежняват след избирането на Реджеп Тайип Ердоган, прям критик на израелското отношение към палестинците, за министър-председател през 2003 година Напрежението доближи връхната си точка през 2010 година, когато израелските сили щурмуваха турски транспортен съд, който проби израелската обсада, с цел да достави филантропична помощ на ръководената от Хамас линия Газа. Девет турски деятели бяха убити.

Като стъпка към доближаване израелският президент Исаак Херцог посети Турция през март, с цел да се срещне с Ердоган. През юни Израел и Турция публично оповестиха възобновяване на цялостни дипломатически връзки, в това число замяна на посланици.

Премиерът Яир Лапид би трябвало да се срещне с турския водач Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на идното Общо заседание на Организация на обединените нации по-късно тази седмица.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР