Върховният съд на Израел ще изслуша жалба срещу съдебните реформи на правителството

...
Израел няма писмена конституция или висша камара на парламента и
Коментари Харесай

Израел няма писмена конституция или висша камара на парламента и затова това правомощие се разглежда като основен инструмент за проверки и баланси, които съдът има върху правителството.

Главният прокурор на Израел се противопоставя на правителството по този въпрос.

В знак колко много зависи от днешното изслушване, всички 15 съдии от Върховния съд ще се съберат, за да изслушат петициите за първи път в историята на Израел.

Сегашното правителство, най-дясното в историята на Израел, вярва, че неизбраните съдилища имат твърде голяма власт над избраното правителство и се опита да балансира властта в своите услуга.

Премахването на „доктрината за разумност“, която има своите корени в британската правна система, беше първата стъпка в противоречивите опити на правителството да реформира съдебната система.

Бенямин Нетаняху планира да депортира всички африкански мигранти от Израел, след като еритрейските групи участват в насилствени сблъсъци

Правителството твърди, че политиците се назначават от народа и то не е за съдиите да решават дали правителствените закони са оправдани или не.

Изображение: Нетаняху вярва, че неизбраните съдилища имат твърде голяма власт над правителството

По-рано тази година Върховният съд разгневи премиера Бенямин Нетаняху, като блокира назначаването на коалиция съюзник на позиция в кабинета на основание, че не е годен да служи като министър поради минали криминални присъди.

Критиците на правителството казват, че мярката за разумност е един от малкото инструменти, които съдът трябва да прегледа и разгледа внимателно правителствени решения.

Седмични масови протести се провеждат през цялата година, привличайки стотици хиляди по улиците в страна с население малко над девет милиона.

Протестиращите се опасяват, че Нетаняху и неговите съюзници, много от които са крайнодесни националисти, планират да отслабят съдилищата до такава степен, че това да доведе до автократично управление.

Те призовават реформите да бъдат отменени и Нетаняху да подаде оставка .

Защо има протести в Израел?

Въпреки че правителството твърди, че действа въз основа на мандат, за който е избрано да изпълнява, миналата седмица проправителствена демонстрация видя около 10 000 да се явят в подкрепа на съдебната власт реформи, драматично по-малки от антиправителствените протести.

Реформите, които все още са в ход, бяха широко критикувани от международни съюзници, включително Съединените щати; шекелът (валутата на Израел) падна драстично спрямо долара, инвестициите в скъпоценната технологична индустрия намаляха, хиляди резервисти в израелската армия заплашиха да откажат да се явят на служба в знак на протест и рейтингите на Нетаняху се сринаха.

Прочетете още:

Израелският президент казва на Нетаняху да спре реформите
Заграбването на властта на Нетаняху разкъсва обществото - Адам Бултън

Пенсионирани бивши висши служители в израелската армия и разузнавателните служби също разкритикуваха реформите, твърдейки, че те вредят на сигурността и репутацията на страната като единствената демокрация в Близкия изток. начинът, по който се избират съдиите, и прекратяване на задължението на министъра да се съобразява с препоръките на своите правни съветници – и двете се разглеждат от опонентите като начини за даване на неконтролирана власт на правителството.

Решението на Върховния съд се очаква да бъдат предадени на по-късна, все още неопределена дата, но ако те се произнесат срещу правителството, това ще хвърли Израел в хаос с открита война между правителството и съдебната система.

Не е ясно какви ще бъдат последствията ако съдът се произнесе срещу правителството, но това ще бъде най-сериозната невоенна криза, с която ще се сблъска Израел.

При един сценарий държавните органи като държавните служители, военните и разузнавателните агенции могат да бъдат принудени да решават дали следват версията на закона на съда или тази на правителството.

Висши политици в коалицията открито казаха, че биха игнорирали съда, ако се произнесе срещу правителството.

В индикация за това как може да реагира правителството, председателят на израелския парламент, Кнесета, предупреди, че те „няма да се съгласят с потъпкването му“, ако съдът гласува против правителството.

Изображение: Протест в Ерусалим през юли < p>Той беше подкрепен от министъра на правосъдието Ярив Левин, който ръководи борбата на правителството за прокарване на реформите.

Самият Нетаняху не беше обучен дали ще уважи или игнорира решението на съда .

Въпреки това, той публикува отново коментарите, направени от председателя на Кнесета, което се възприема като индикация, че е готов да се противопостави на съда.

Трима правителствени министри, включително министърът на отбраната Йоав Галант казаха, че правителството трябва да уважи решението на съда.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР