Израел мобилизира около 350 000 резервисти - част от армията

...
Израел мобилизира около 350 000 резервисти - част от армията
Коментари Харесай

5 сценария: Какво ще се случи с Газа без Хамас

Израел активизира към 350 000 резервисти - част от армията е стационирана по границата с Ливан, а другата наоколо до линията Газа. Целта на предстоящата сухопътна атака в Газа е унищожаването на военизираната формация " Хамас ", която Германия, Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни дефинират за терористична, написа в собствен анализ .

Според някогашния израелски шпионин и сегашен откривател в Университета в Тел Авив Михаел Милщайн няма опция на това развиване. " Хамас " постоянно са дефинирали задачите си ясно - пропагандиране на джихада и изтриване на страната Израел. За тях икономическия разцвет в никакъв случай не е бил стратегическа цел ", разяснява специалистът пред Дъждовни води.

Не би трябвало да поражда политически вакуум

И ето, че към този момент поражда въпросът: Как ще бъде ръководена политически Газа, в случай че в този момент " Хамас " и терористичните им структури бъдат заличени? Израел не дава отговор. Не се знае кой би застанал на мястото на " Хамас ", в случай че те фактически бъдат унищожени. Едно обаче е ясно - не трябва да се получава вакуум, счита Милщайн. " Бързо евакуиране след възможното заличаване на режима на " Хамас " би основало вакуум, който ще се запълни с безредица и други радикални ислямистки групировки. "

Примери за такова развиване към този момент има в Афганистан, където терористите от " Ислямска страна " се възползваха от отслабените институции, с цел да преследват своите цели. Тогава по какъв начин би изглеждала Газа при възможен завършек на " Хамас "? Милщайн вижда няколко разновидността. Щефан Щетер от Университета на Бундесвера в Мюнхен също.

Вариант 1: Израел поема контрола над линията Газа

Възможен е сюжетът, при който Израел непосредствено да управлява линията Газа, както беше преди 2005 година. Това обаче може да провокира нова въоръжена опозиция. Освен това би имало съдбовни последици за салдото в района, счита политологът Щетер.

Като окупационна власт Израел ще има и отговорности към жителите на окупираната територия - най-малко съгласно интернационалното право. " Това няма да е по силите на страната финансово ", споделя Щетер. Освен това Израел надали ще може да наложи нова окупация, защото интернационалните сътрудници на Тел Авив като Съединени американски щати ще се възпротивят. Подобна стъпка ще обтегне и връзките на Израел с останалите арабски страни, с които страната е подписала мирни контракти или възнамерява такива. " Смятам, че това развиване е малко евентуално ", споделя специалистът пред Дъждовни води.

Вариант 2: Палестинската автономност поема контрола

Възможно е Палестинската автономност да си върне контрола над линията Газа. Този проект има един главен проблем, счита Милщайн. Палестинската автономност, ръководена от Махмуд Абас, действа като държавно управление на Западния бряг, където де факто управлява единствено дребна част, а Израел - по-голямата. Всъщност Абас и партията му " Фатах " не се радват на известност измежду палестинците на Западния бряг. Срещу тях постоянно има митинги поради упреци в корупция и неприятно ръководство. Освен това те са упреквани в нелегитимност - последните президентски избори се организираха през 2005 година, след като Абас ръководи като " безконечен " водач. Много палестинци го упрекват и в това, че не е задоволително изострен в изявленията си против окупацията на Израел.

Има и различен фактор, споделя Щефан Щетер. " Ако Палестинската автономност поеме контрола над линията Газа след евентуална победа на Израел над " Хамас ", може да наподобява като че ли те печелят на гърба на жертвите от войната. " Палестинската автономност не би трябвало да оставя сходно усещане, само че в същото време е ясно, че тя би трябвало да играе значима роля в който и да било сюжет за бъдещето на линията Газа, счита Щетер.

Вариант 3: Смесено гражданско палестинско ръководство

По-добра, само че въпреки всичко комплицирана за реализиране алтернатива, е смесено палестинско гражданско ръководство, счита специалистът по сигурността Милщайн. То би могло да се образува от разнообразни представители на гражданското общество и локалните управляващи и би имало близка връзка с Палестинската автономност. Такъв модел може да получи поддръжка от Египет, Съединени американски щати, Саудитска Арабия и ОАЕ, предвижда специалистът. Това би било устойчиво единствено за малко, само че е по-добър вид от всяка друга опция, споделя Милщайн.

Вариант 4: Администрация от Организация на обединените нации

На доктрина Организация на обединените нации може да поеме ръководството на конфликтната зона след евентуално заличаване на " Хамас ", счита Щефан Щетен. Подобно нещо се е случвало към този момент в Косово и Източен Тимор. " В Газа обаче това не е реалистично. Би било по-трудно от другаде, даже невероятно. Този спор е прекомерно основен за целия свят. Голяма роля се играе и от Западните сили, които също биха били сериозни към сходно решение. "

Вариант 5: Управление на арабските страни

Изследователят Щетен счита, че различен сюжет е за предпочитане пред този с ръководство на Организация на обединените нации. А точно: арабските страни да поемат контрола над линията Газа взаимно с Палестинската автономност. " Това може и да е в полза на някои от тези страни заради други аргументи - най-много тези, които имат запаси по адрес на Мюсюлманското приятелство, към което принадлежи " Хамас ". "

Макар че сега формалната изразителност в упоменатите страни, водена от антиизраелските настроения, се концентрира върху солидарността с палестинците и страданията на палестинското цивилно население, " провалянето на " Хамас " няма да се преглежда като проблем в Рияд и Кайро ", счита Щетен.

Преди всичко при подобен сюжет палестинците вероятно биха могли да бъдат уверени, че техните съществени ползи няма да са застрашени - национално самоопределение и решението за две страни. " Но за това е належащо обединяване, също и в съдействие със Запада и Организация на обединените нации ". Освен политическата поддръжка, значима би била и финансовата поддръжка, с цел да се укрепи стопански подобен модел. Този модел освен би предложил вероятности за палестинците, само че и би донесъл повече сигурност на Израел - споделя Щетен.

Въпреки това, предвид на актуалната ескалация с няколко хиляди жертви, наподобява много неразбираемо дали и на каква цена даже арабските страни с публични връзки с Израел сега биха били склонни да поемат риска от такава алтернатива. Такъв модел би могъл да се приложи в средносрочен проект.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР