Израел и Хамас сключиха сделка за четиридневна пауза на боевете.

...
Израел и Хамас сключиха сделка за четиридневна пауза на боевете.
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас спира за четири дни заради сделка за размяна на заложници

Израел и Хамас подписаха договорка за четиридневна пауза на боевете. В подмяна 50 израелски дами и деца, които бяха отвлечени преди повече от месец, ще бъдат освободени. Това стана ясно от публично изказване на кабинета на премиера на Израел Бенямин Нетаняху , представено от международните организации.

Хамас е организация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

Сблъсъците с Израел започнаха, откакто Хамас извърши нахлуване на израелска територия, в което починаха 1200 души, а 200 бяха взети в плен. Тел Авив отговори с против територията на Ивицата Газа , която отчасти овладя. Властите в Газа, следени от Хамас, настояват, че броят на починалите е към този момент над 14 000 души.

Сделката сред враждуващите страни, подписана в сряда, включва още и освобождението на 150 палестинци, които са държани в затвори в Израел. Заедно с това в Ивицата Газа, която от повече от месец е под обсада, ще бъдат позволени стотици камиони филантропична помощ.

В допълнение от кабинета на Нетаняху оповестяват още, че паузата на боевете ще бъде удължавана с по един ден за всеки 10 заложници, които бъдат освободени от Хамас. В известието не се загатва дали сходно в допълнение съглашение включва освобождението на палестинински пандизчии.

„ Правителството на Израел е решено да върне всички заложници у дома. Тази нощ приехме препоръчаната договорка като първа стъпка в постигането на тази цел “, се споделя в изказването на Нетаняху.

В него се споделя още, че Тел Авив не трансформира крайните си цели и че ще продължи войната до постигането им – връщането на всички заложници, заличаването на Хамас и сигурност, че в Газа няма да ръководи някой, който заплашва Израел.

В известие от Хамас за договорката се споделя още, че Тел Авив се е съгласил да не атакува и арестува никого във всички елементи на Газа по време на паузата в боевете.

Правителството на Катар , което влезе в ролята на посредник сред двете враждуващи страни, заяви че началният час на примирието ще бъде разгласен в идващите 24 часа. От там споделиха още, че чиновници на Червения кръст ще работи в Газа, с цел да бъде медиатор при освобождението на израелските заложници.

Освобождаването на заложниците и пандизчиите на двете страни ще стартира от четвъртък, оповестяват израелски медии. Това ще даде време на жители на страната да оспорят освобождението на палестински пандизчии пред Върховния съд на страната.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън привества договорката. Вашингтон също беше една от страните, които бяха част от договарянията.

„ Днешната договорка би трябвало да върне вкъщи още американски заложници и аз няма да спра преди всички те да бъдат освободени “, сподели Байдън.

За договорка сред Хамас и Израел се договаря от седмици. В последните дни апелите за това се усилиха доста, откакто израелската войска получи рецензии от Организация на обединените нации поради обсадата на в град Газа, при която починаха пациенти и недоносени бебета. Израел обаче твърди, че болничното заведение е употребена за щаб на Хамас.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР