Изпускането на газове е нещо нормално. Някои хора пръцкат повече

...
Изпускането на газове е нещо нормално. Някои хора пръцкат повече
Коментари Харесай

Кога изпускането на газове се оказва опасно за здравето

Изпускането на газове е нещо обикновено. Някои хора пръцкат повече от други и това също е обикновено. Оказва се, че приблизително човек изпуска газове от 5 до 15 пъти дневно, само че, в случай че забележите огромна смяна или пък изпускането стартира да се отразява съществено на живота ви, има неща, които можете да извършите, написа zdrave.to.

Топ медицински специалисти разкриха главните виновници за изпускането на газове повече от нормално и по какъв начин да разберем дали това не е сигнал за нещо по-сериозно.

Газирани питиета

Газираните течности могат да бъдат главен принос, дружно с дъвката и пиенето през сламка, които водят до задържане на въздух в дебелото черво, допринасяйки за 50% от несъразмерните газове.

Д-р Сара Джарвис, персонален доктор и клиничен шеф на Patient.info, споделя, че газираните питиета, потреблението на сламки, напрежението, яденето бързо или по време на диалог могат да ни накарат да се изпукаме повече от нормално.

Възпалително заболяване на червата

Д-р Даниел Аткинсън, водач на клиничните практики в treate.com, споделя, че пръцкането може да е симптом на възпалително заболяване на червата (IBD), което има наклонност да се отнася до заболяването на Крон или гноен колит.

Симптомите включват болежка или отичане на стомаха, отмалялост и повтаряща се диария, които са склонни да идват и да се появяват при възпаления.

Зеленчуци

Салатата е потребна, само че може да ви накара да се изпускате повече от нормално. Зелето, кълновете и броколите съдържат въглехидрати, които затрудняват храносмилането, оставяйки ги да стоят по-дълго в стомаха, произвеждайки газове.

Д-р Джарвис споделя: „ Всички знаят, че избрани храни ни вършат по-податливи на пръцкане. Това са по този начин наречените зеленчуци " брасика " брюкселско зеле, зеле, броколи - както и лук, череши и сливи, както и храни с високо наличие на разтворими фибри като печен фасул, грах и леща. “

Синдром на раздразненото черво

Известно още като IBS, положението се отразява на храносмилателната система и може да бъде доста неловко. Симптомите включват стомашни конвулсии, отичане на корема и запек.

Д-р Аткинсън споделя, че макар че положението е трае през целия живот, то може да се ръководи посредством промени в метода на живот като извършения, понижаване на приема на пикантна храна и отбягване на мъчно усвоима храна като фасул и броколи.

Преработени храни

Бързата храна като бургери и пица може да е потребна за вкусовите ви рецептори, само че тя не благоприятстват салдото на здравите бактерии в червата.

Яденето на доста модифицирани храни и пропускането на плодове и зеленчуци може да балансира равнищата на бактериите в червата, което води до повече газове.

Целиакия

Ако изпускате газове по-често, в сравнение с смятате, и това трае дълго, доктор Аткинсън допуска, че може да имате заболяването целиакия. Други признаци включват запек, коремна болежка и неприятно храносмилане.

Медикът споделя, че заболяването може да бъде " доста мъчителна " и се провокира от потреблението на глутен, който се намира в храни като тестени произведения, зърнени храни и самун.

Той прибавя: " Избирането на безглутенови други възможности ще помогне за преодоляване на признаците на болестта ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР