Изправят ги пред съда през януариТрима български граждани, заподозрени в

...
Изправят ги пред съда през януариТрима български граждани, заподозрени в
Коментари Харесай

Лондон арестува 3-ма българи за шпионаж за Русия

Изправят ги пред съда през януари

Трима български жители, обвинени в шпионаж в интерес на Русия, са били задържани във Англия в границите на широкообхватно следствие в областта на сигурността, заяви през вчерашния ден Би Би Си.

Тримата били арестувани през февруари и от този момент са в предварителния арест. Твърди се, че са работили за съветските служби за сигурност.

Срещу тях са повдигнати обвинявания в владеене на документи за идентичност, които считали да употребяват “неправомерно ”, знаейки, че са подправени. Става дума за паспорти, персонални карти и други документи от Англия, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Арестуваните са Орлин Русев (45 г.) от Грейт Ярмут, Норфък, Бисер Джамбазов (41 г.) от Хароу в северозападен Лондон и Катрин Иванова (31 г.), записана на същия адрес в Хароу.

За тримата се знае, че работели и живеели във Англия от години.

Русев имал бизнес контакти в Русия. Пристигнал в кралството през 2009 година и работил три години в областта на финансовите услуги. След това придобил компания, обвързвана с прехващането на връзки и електронни сигнали. В профила му в LinkedIn написа, че преди време е бил консултант в българското министерство на енергетиката.

Джамбазов и Иванова били двойка, споделят техни съседи. Той работел като водач в лечебни заведения, а тя била лаборантка в частна здравна компания. Двойката ръководела социална организация, предоставяща услуги на български жители.
Очаква се тримата да бъдат изправени пред съда в Лондон през януари. Те не са се признали за отговорни по обвиняванията.
Посланикът ни в Лондон Марин Райков съобщи през вчерашния ден, че българското посолство не е било осведомено за задържането на тримата българи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР