Изправя над 2 млн. граждани на ЕС пред поредното предизвикателство Великобритания

...
Изправя над 2 млн. граждани на ЕС пред поредното предизвикателство
Великобритания
Коментари Харесай

Депортация грози българите във Великобритания

Изправя над 2 млн. жители на Европейски Съюз пред следващото предизвикателство
Англия сюрпризира извънредно неприятно гурбетчиите в страната като проговори за депортация.

Оказва се, че над два милиона жители на Европейски Съюз са изправени пред следващото предизвикателство, обвързвано с работата и пребиваването им във Англия.

Това се случи вследствие на решението на вътрешния министър Прити Пател, който ги накара да аплайват още веднъж, с цел да останат в страната за непрекъснато. Новината бе обявена от
вестник „Таймс“, представен от „Монитор“.
 Англия
Изправя над 2 млн. жители на Европейски Съюз пред следващото предизвикателство

Изданието отбелязва, че те могат да бъдат изправени даже пред депортация.
В съглашението за Брекзит Лондон се съгласи да разреши на всички жители на Европейски Съюз, живеещи във Англия, да останат. За задачата те трябваше да дават „статут на уседналост“. Такъв можеха да получат, в случай че съумеят да потвърдят, че са живели непрестанно във Англия в продължение на пет години. В случай, че са обитавали за по-кратко време получаваха „временен статут“.

Министерството на вътрешните работи на Англия обаче постанови, че 2.3 милиона души, които са с „временен статут“ към днешна дата, ще би трябвало да подадат наново заявление за „статут на уседналост“. Това би трябвало да се случи в края на петгодишния интервал, за който им е било обещано правото право да останат. Всеки, неподал молба в точния момент, ще загуби право на работа, достъп до жилище и компенсации. Освен това може да бъде изведен от страната.

Решението накара Независимия орган за наблюдаване IMA, основан по силата на съглашението за излизане на страната от Европейски Съюз за отбрана на правата на жителите на Европейски Съюз в Обединеното кралство, да даде Министерството на вътрешните работи на съд.
В писмо до Върховния съд органът предизвести, че ходът на Пател е противозаконен и нарушава съглашението на държавното управление с Европейски Съюз.
Всеки неспазил периодите може да бъде депортиран
По всяка възможност този ход ще разпали напрежението със страните от Европейски Съюз във връзка с една от най-чувствителните области на договорката за Брекзит.
IMA оповестява, че е изразила угриженост пред Министерството на вътрешните работи. Отговорът получен от там обаче не е по никакъв начин приемлив. Пред съда е декларирано, че неизпълнението на отговорностите на Англия значи, че лицата, които имат право да останат в страната според съглашението за отдръпване, могат да го „загубят по неприемлив начин“.

„Въпросът е, че тези жители, които са кандидатствали за краткотраен статут, могат след това да го изгубят напълно, в случай че по-късно не подадат второ заявление“. Това се показва в желае за правосъден надзор.

„Ако не аплайват, вътрешният министър ще ги одобри за нелегално пребиваващи в Обединеното кралство. В резултат на това те ще бъдат изложени на съществени последствия, засягащи правото им на живот, работа и достъп до осигурителната система на Обединеното кралство“. IMA отбелязва, че това е несъвместимо със съглашението, в което не е планувана загуба на статут при такива условия.

Говорител на Министерството на вътрешните работи отбелязва, че до момента 247 010 души са минали от „временен статут“ към „уседнал статут“. Той побърза да успокои хората, че ще могат да аплайват по-късно по схемата, „ако има рационални учредения да са пропуснали крайния срок“.
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР