Използването на проследяващ пиксел в имейлите е обичайна маркетингова тактика(снимка:

...
Използването на проследяващ пиксел в имейлите е обичайна маркетингова тактика(снимка:
Коментари Харесай

Шпионските пиксели в имейлите са станали „ендемични“


Използването на проследяващ пиксел в имейлите е нормална маркетингова тактичност
(снимка: CC0 Public Domain)

Използването на „ невидима “ технология за следене на имейлите към този момент е станало ендемично*, съгласно една услуга за електронни известия, която е проучва трафика си. Прегледът на Hey показва, че две трети от електронните писма, изпратени до персоналните пощенски кутии на потребителите, съдържат „ шпионски пиксел “, даже и след инспекцията за спам.

Шпионският пиксел нормално е.GIF или.PNG файл, който е толкоз дребен, че не се вижда – нещо от порядъка на 1х1 пиксела. Той всекидневно се вмъква в горния колонтитул, долния колонтитул или тялото на имейла. Тъй като постоянно този пиксел е с цвета на околното наличие, всекидневно е невероятно да бъде видян с просто око, в случай че човек не знае тъкмо къде да го търси.

Фирмите, които употребяват „ шпионски пиксел “, споделят, че доста от най-големите марки употребяват „ пиксел “ в електронните си писма, като се изключи „ огромните софтуерни “ компании. Защитниците на практиката упорстват, че това си е нормална маркетингова тактичност.

Според редица компании, потреблението на сходна технология е упоменато в огромните описи на техните политики за дискретност, отбелязва BBC в обширна обява по тeмата.

Шпионските пиксели могат да се употребяват за вписване:

След това тази информация може да се употребява за установяване на въздействието на съответна имейл маркетингова акция, както и за основаване на по-подробни потребителски профили.

Съоснователят на Hey Дейвид Хайнемайер Хансон споделя, че този тип следене съставлява „ гротескно навлизане в персоналния живот “. Много специалисти пък се съмняват до каква степен фирмите, които практикуват „ пиксел “, са толкоз транспарантни, колкото се изисква от законите.

British Airways, TalkTalk, Vodafone, Sainsbury’s, Tesco, HSBC, Marks & Spencer, Asos и Unilever са част от марките, за които Hey е разкрила, че употребяват „ пиксел “. Употребата на техниката е доста по-широко публикувана, в сравнение с хората си мислят, споделя Хансон. „ И няма нищо, което да споделя на клиента, „ този имейл включва шпионски пиксел “, прибавя шефът.

В услуги като Hey клиентите могат да платят, с цел да получават предизвестие за съществуването на шпионския пиксел. Други могат да конфигурират безвъзмездни плъгини, с цел да отстранен проследяващата техника. Алтернативни варианти са хората просто да настроят своя програмен продукт да блокира всички изображения по дифолт или да преглежда имейлите като елементарен текст.

„ Всеки клиент на Hey получава приблизително 24 имейла дневно, които се пробват да го шпионират “, споделя господин Хансон. „ Най-добрите 10% от потребителите получават повече от 50 “.

Подлудява маркетинга “

Проследяващите пиксели са общоприета характерност на автоматизираните услуги за е-поща, употребявани от огромен и дребен бизнес, и в доста случаи е нещо, което е мъчно да се изключи. За сметка на това маркетинговата промишленост доста държи на тази технология и упорства да я използва.
още по тематиката
Маркетинг-отделите употребяват „ пиксели “, с цел да проследят какъв брой имейла в съответна акция са отворени, какво е прочетено, кога, какъв брой пъти. Използват го и за автоматизирано прекъсване на изпращането на известия до клиенти, които редовно пренебрегват имейлите от дадения спедитор.

Но изследване от Университета в Принстън наскоро демонстрира, че събраните данни от време на време са свързани с „ бисквитките “ на потребителите. Това разрешава имейл адресът на даден човек да бъде привързан с други данни като привички на уеб-сърфиране, търсения и други, даже когато се реалокира от едно устройство на друго.

“Връзките сред самоличността, профила и историята на интернет-активността трансформират в неистина изказванието за „ анонимно “ уеб следене “, предизвестява отчетът.

Освен това тракерите могат да доведат и до персонализирани следващи дейности. Такива са да вземем за пример позвъняванията от търговци. Когато виждат, че даден клиент е отворил писмо от акция, само че не е дал отговор, те изгарят от предпочитание да му се обадят и да схванат какво става. „ И в някои случаи те напряко полудяват, когато видят, че сте го отворили три пъти, само че към момента не сте дали отговор “, прибавя Хансон.

Закони за дискретност

Използването на проследяващи пиксели би трябвало да се контролира в Европа от Общия правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR). Това изисква организациите да осведомят получателите на „ пиксел “ и да получат единодушие.

Подобно единодушие би трябвало да бъде „ недвусмислено “ и обещано с „ явен одобрителен акт “, споделя един съветник по неприкосновеността на персоналния живот, базирайки се на мнение на Съда на Европейския съюз (СЕС). „ Самото съобщаване на нещо в изискванията за дискретност не е единодушие “, сподели Пат Уолше от Privacy Matters.

„ Фактът, че ще се реализира следенето и какво включва това – би трябвало да бъде поднесено ясно пред очите на потребителя и да му дава опция да откаже. Законът е задоволително явен. Това, от което се нуждаем, е използването му от страна на регулаторите. Само тъй като тази процедура е необятно публикувана, не значи, че е вярна и допустима “.

* ендемичен – термин от ботаниката, описващ типове, които са присъщи единствено и само за строго избран географски район и не се срещат на никое място другаде.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР