Използването на олово в предмети от бита датира още от

...
Използването на олово в предмети от бита датира още от
Коментари Харесай

Защо в боята се е слагало олово

Използването на олово в предмети от бита датира още от античните римляни. Те поставят олово в грима, като добавка в храната и виното, по съдове за хранене и доста други предмети, един от които е и багра. Евтиният метал даже е бил употребен в тръбите за вода в цялата Римска империя. Оловото продължава да се употребява през цялата история и до наши дни. Така че не е изненада, че никой не се замисля преди да добави и олово към багра. Но за какво производителите по този начин прибавят тежкия метал към боята? За каква цел е послужила?

Различни оловни съединения се прибавят към боята като пигмент, създавайки характерен цвят според от това, което съединяване се употребява. Например, оловен карбонат, прочут като бяло олово, прави боята бял или кремав цвят, а потреблението на оловен тетроксид прави яркочервена боя.

Добавянето на тежки метали също понижава времето, което боята лишава да изсъхне и я прави по-трайна и по-устойчива на влага. Това прави багра на основата на олово идеална за потребление в домове, върху метал, изложен на детайлите, и даже на детски играчки.

Излагането на тежкия метал може да аргументи голям брой здравословни проблеми. Високите равнища на олово в организма могат да доведат до спазми, кома и гибел, до момента в който по-ниските равнища на метала могат да имат нездравословно влияние върху нервната система, мозъка, кръвните кафези и бъбреците. Бебетата и децата са най-податливи на отравяне и могат да страдат от физическо и психическо развиване, проблеми с държанието и занижени равнища на просветеност.

Поради всичко това, потреблението на оловни бои е неразрешено още през 70-те години. Въпреки това те към момента могат да се употребяват в домове, само че се изисква наличието на олово да бъде по-малко от 90 елементи на милион. Боята на основата на олово е била известна преди този момент време и по този метод е била употребена при построяването на голям брой домове. Оловната багра обаче, която наподобява непокътната, не е безусловно нездравословна – рисковият оловен прахуляк може да се появи единствено в случай че боята е била развалена, да вземем за пример, в случай че се отлепя.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР