Използването на мобилни устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане в края

...
Използването на мобилни устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане в края
Коментари Харесай

На изборите ще се снима с мобилни устройства, отпадат камерите в училищата

Използването на мобилни устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане в края на изборния ден е единственото изпълнимо решение за този къс интервал от време. Това сподели Ангел Петров, основен секретар на Министерството на електронното ръководство по време на съвещание на непрекъснатата комисия по административно обслужване и общинска администрация към Националното съдружие на общините в България.
Отпадна опцията да се употребяват камерите в учебните заведения, след разбор на МЕУ, който сподели, че от 12 000 секции в страната, 45 на 100 от тях не са в настоящи учебни заведения, изясни Петров, оповестиха от Министерството на електронното ръководство.
Той акцентира, че всяко мобилно устройство ще бъде снабдено с дейта карта за мобилен интернет към съответния оператор. Допуска се и опцията, в част от изборните секциите да няма такава съгласуваност.
След среща на мобилните операторите с управлението на МЕУ стана ясно, че към 85 на 100 от секциите ще бъдат покрити с надеждна връзка на мобилен оператор. В останалите 15 на 100 от секциите, качеството на връзката най-вероятно няма да разрешава лъчение в действително време, съобщи Ангел Петров.
Липсата на техническа опция за обезпечаване на интернет съгласуваност в обещано обитаемо място, би трябвало да се одобри като техническа неспособност за обезпечаване на видеизлъчване в действително време. В тези случаи, от секциите, които по разнообразни аргументи не излъчват видеопоток в действително време, предпочитано ще се смъква и разгласява видеозаписът от самото устройство, по този начин както е записано и в решение на ЦИК.
Освен това мобилните устройства ще имат конфигурирано мобилно приложение, създадено от „ Информационно обслужване “ АД, което ще обезпечава видеоизлъчването и видеозаснемането след края на изборния ден. Благодарение на Mobile device management (MDM), мобилното устройство ще може да извършва единствено една функционалност – видеонаблюдение и видеозаснемане.
След привършване на изборния ден и преди началото на преброяването, ръководителят на СИК включва мобилното устройство и сканира авансово квалифициран QR код, който съдържа персонализирана информация за съответната секция и задейства приложението за видеоизлъчване и видеозаснемане.
Един ден преди изборите на 2 април, мобилните устройства, като част от пакета изборни бумаги, ще бъдат предадени на СИК, заредени, конфигурирани и конфигурирани. Ще бъдат създадени и обучителни материали, които включват документална директива и видеоклип.
Видеонаблюдението и видеозаснемането не би трябвало да се абсолютизира и не може да се употребява за анулиране на изборните резултати, сподели Ангел Петров. Това е една спомагателна отбрана и още един инструмент за гарантиране на прозрачността на изборния развой, акцентира той. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР