Изплащането на пенсиите през април 2023 г. чрез пощенските станции

...
Изплащането на пенсиите през април 2023 г. чрез пощенските станции
Коментари Харесай

Служебният кабинет е първият от дълги години, който няма да дава великденски добавки за пенсионерите

Изплащането на пенсиите през април 2023 година посредством пощенските станции ще се извърши по общоприетия график – от 7 април (петък) до 20 април (четвъртък). Преводите на сумите за априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 април 2023 година

Кабинетът на премиера Гълъб Донев обаче е първият от дълги години, който няма да дава великденски добавки за пенсионерите, отбелязва БГНЕС.

Преизчислените трудови пенсии на работещите пенсионери също ще се изплащат в постоянния месечен график. Считано от 1 април 2023 година Националният застрахователен институт (НОИ) преизчислява служебно пенсиите на над 300 000 пенсионери, придобили застрахователен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисляване на пенсиите.

Преизчисляването обгръща всички работещи пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за застрахователен стаж и възраст, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване и пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест. Те би трябвало да имат добит застрахователен стаж през миналата 2022 година и да не са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им с добит след пенсионирането им застрахователен стаж и застрахователен приход до датата на актуалното служебно преизчисляване.

През март Национален осигурителен институт изплати дължимите суми на над 5300 души с възобновени и с продължен период на заплащане пенсии за неработоспособност, наследствени пенсии и/или добавки за непозната помощ по експертни решения с изминал период и със веселба в здравната експертиза за преосвидетелстване на лицата.

Плащанията се правят след софтуерна обработка по описи, предоставени на Национален осигурителен институт от Министерството на здравеопазването.

В изпратените описи попадат и лица, които не попадат в обсега на използваните правила по отношение на пенсиите по разнообразни аргументи: лицето не получава инвалидна пенсия, а пожизнена пенсия от различен тип – за стаж и възраст, наследствена, персонална; инвалидната пенсия на лицето е трансформирана в пожизнена, заради навършване от него на общата пенсионна възраст; няма закъснение в здравната експертиза (срокът сред заявлението-декларация и плануваната дата за преосвидетелстване е под 3 месеца); лицето в това време се е преосвидетелствало и в Национален осигурителен институт е постъпило ново експертно решение за него, по което следва изговаряне на пенсионния орган; умряли лица; лица, които не са пенсионери и други

Служебното обновяване бе регламентирано в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, в действие от 29.01.2023 година Пенсионните заплащания не се възвръщат абсолютно и за всички лица, а на тези, които дават отговор на нормативните условия, а точно – да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване и да е налице веселба в здравната експертиза.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР