Изпитанията от фаза 2 на турския кандидат за ваксина срещу

...
Изпитанията от фаза 2 на турския кандидат за ваксина срещу
Коментари Харесай

Турската COVID-19 ваксина без странични ефекти

Изпитанията от фаза 2 на турския претендент за ваксина против ковид, въз основата на вирусоподобни частици (VLP), завършиха сполучливо, заяви министърът на индустрията и технологиите на страната Мустафа Варанк.

Министърът, който персонално стана доброволец в тестванията, съобщи, че тестванията са завършили без странични резултати. По думите му това е един от единствено петте претенденти за ваксина с VLP в света, които са достигнали последрия стадий на клинични изпитвания.

Проектът беше включен в листата на Световната здравна организация с претендентите за ваксина против COVID-19 на 30 март, добави той.

Фаза 1 на имунизацията, създадена от турските учени професор Майда Гюрсел и професор Ихсан Гюрсел, стартира през март с 30 доброволци, до момента в който фаза 2 включваше 349 доброволци, сподели министърът.

Варанк сподели, че са нужни повече доброволци за изпитванията от фаза 3.

„ Стремим се да достигнем нужния брой доброволци за изследванията от фаза 3, които ще стартират през септември, и да получим позволение за незабавна приложимост “, сподели той.

Междувременно напъните за имунизиране в Турция реализират мощен прогрес, като здравният министър Фахретин Коджа разгласи в петък, че към този момент повече от 70% от всички хора на възраст над 18 години са получили най-малко една доза ваксина против COVID-19. Над 38.5 на 100 са напълно имунизираните в страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР