Изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започна реформирането и изчистването

...
Изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започна реформирането и изчистването
Коментари Харесай

Сарафов закри експертния съвет към главния прокурор

Изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов стартира реформирането и " изчистването " на институцията, като закри Експертния съвет към основния прокурор.
Съветът бе основан през май 2020 година от Иван Гешев и в него участваха представители от региона най-вече на наказателното право и някогашни магистрати, само че без изясненост по какъв начин ще оказва помощ на първия обвинител.

В измежду които някогашни основни и зам.-главни прокурори, преподаватели по право и следователи.

Сред имената се открояваше някогашният основен прокурор Никола Филчев, както и проф. Васил Мръчков - последният прокурор от ерата " Живков ". Заради Мръчков почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган се отхвърли от ордена " Стара планина ", откакто схванал, че ще бъде награден и Мръчков, който бил основен прокурор по времето на така наречен възродителен развой.

Когато се сътвори съветът Гешев заяви, че задачата е експертна помощ за реализиране на конституционните пълномощия на основния прокурор за методическо управление върху активността на всички прокурори. Нито тогава, нито по-късно стана известно какви тъкмо са пълномощията на съвета, какъв брой постоянно, по какви въпроси и по какъв метод ще заседава.

Идеята за основаването на подобен съвещателен съвет беше като основен прокурор през декември 2019 година Тогава той отговори на журналистически въпрос какво е мнението на прокуратурата за почналия спор от президента за промени в Конституцията като изясни, че в прокуратурата ще бъде изработен обстоен разбор, а по тематиката ще бъдат изслушани и специалисти, поканени в специфичен съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР