Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) проведе заседание на

...
Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) проведе заседание на
Коментари Харесай

Изявление на екипа на МВФ относно икономическото въздействие на войната в Украйна

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) организира съвещание на 4 март под председателството на ръководещия шеф Кристалина Георгиева. Служителите осведомиха Съвета за икономическото влияние на войната в Украйна и за даването на допустима ускорена финансова помощ на засегнатите страни.

Войната в Украйна води до трагични премеждия и загуба на човешки живот, както и до големи вреди за физическата инфраструктура на страната. Тя провокира вълна от над 1 милион бежанци в прилежащите страни. Срещу Русия бяха оповестени невиждани наказания.

Макар че обстановката продължава да бъде мощно променлива и вероятностите са обект на изключителна неустановеност, икономическите последствия към този момент са извънредно съществени.Цените на силата и суровините — в това число на пшеницата и другите зърнени култури — внезапно се покачиха, утежнявайки в допълнение инфлационния напън от разстройствата във веригата за доставки и от възобновяване от пандемията, провокирана от Covid19. Ценовите разтърсвания ще окажат въздействие и в международен мащаб, изключително върху бедните семейства, за които храната и горивата съставляват забележителна част от разноските. Ако спорът ескалира, икономическите вреди ще бъдат още по-опустошителни. Санкциите против Русия също по този начин ще окажат доста влияние върху международната стопанска система и финансовите пазари, като ще имат обилни странични резултати и в други страни.

В доста страни рецесията поражда неподходящи разтърсвания както за инфлацията, по този начин и за интензивността на фона на към този момент покачвания ценови напън. Паричните управляващи ще би трябвало деликатно да следят отражението на повишението на интернационалните цени върху вътрешната инфлация, с цел да подхващат подобаващи, деликатно калибрирани ответни дейности. Фискалната политика ще би трябвало да поддържа най-уязвимите семейства, с цел да компенсира възходящите разноски за живот. Тази рецесия ще докара до комплицирани политически взаимни отстъпки, което в допълнение ще усложни политическата обстановка, до момента в който международната стопанска система се възвръща от рецесията в резултат на пандемията.

В Украйна обилни са както човешките жертви, по този начин и икономическите вреди. Морските пристанища и летищата са затворени и разрушени. Същото важи и за доста пътища и мостове. Въпреки че на този стадий е доста мъчно да се направи точна оценка на потребностите от финансиране, към този момент е ясно, че Украйна ще бъде изправена пред обилни разноски за възобновяване и реорганизация.

Страната към този момент е поискала незабавно финансиране в размер на 1,4 милиарда $ по линия на Инструмента за бързо финансиране на МВФ.Персоналът чака да показа това искане на Изпълнителния съвет за разглеждане още през идната седмица.

Санкциите, оповестени против Централната банка на Руската федерация, ще лимитират съществено достъпа ѝ до интернационалните запаси за поддръжка на валутата и финансовата ѝ система.Международните наказания против банковата система на Русия и изключването на редица банки от системата SWIFT доста нарушиха способността на страната да получава заплащания за експорт, да заплаща за импорт и да взе участие в трансгранични финансови транзакции. Макар че е прекомерно рано да се планува цялостното влияние на тези наказания, към този момент следим внезапно намаляване на цените на активите, както и на обменния курс на рублата.

Държавите, които поддържат доста тесни стопански връзки с Украйна и Русия, са изложени на необикновен риск от дефицит и спирания в доставките и са най-силно наранени от възходящия приток на бежанци.Молдова изиска разширение и пренасочване на съществуващата си стратегия, подкрепяна от МВФ, с цел да подкрепи покриването на разноските по актуалната рецесия, а чиновниците на МВФ интензивно разискват разнообразни разновидности с молдовските управляващи.

Служителите ни ще продължат да следят страничните резултати върху други страни в района, по-специално тези със съществуващи стратегии, подкрепяни от МВФ, и страните с нараснала накърнимост или експозиция към рецесията. Продължаващата война и обвързваните с нея наказания също ще окажат съществено влияние върху международната стопанска система.Фондът ще дава препоръки на нашите страни членки по отношение на калибрирането на макроикономическите политики, с цел да се ръководят редица странични резултати, в това число разстройства в търговията, цените на храните и другите първични материали и финансовите пазари.

МВФ ще продължи да прави оценка изменящата се обстановка и при нужда ще дава навременни политически препоръки, финансова поддръжка и техническа помощ на нашите страни членки в тясно съдействие с интернационалните ни сътрудници.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР