Изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг каза, че очаква бумът

...
Изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг каза, че очаква бумът
Коментари Харесай

Nvidia залага 25 млрд. долара срещу края на AI бума

Изпълнителният шеф на Nvidia Дженсън Хуанг сподели, че чака взривът на изкуствения разсъдък да продължи до идната година. И с цел да показва компанията на процедура този оптимизъм, прави най-големия индивидуален залог до момента в софтуерния бранш – ще изкупи назад свои акции за 25 милиарда $.

Прогнозата за продажбите на компанията в сряда надвиши упованията на Уолстрийт, а оповестеното назад изкупуване приказва, че управлението ѝ счита, че книжата са подценени. Цената на акциите на Nvidia се е утроила тази година и се чака да доближи най-високото си равнище след резултатите от сряда.

Американската компания съобщи, че възнамерява да усили производството на своя хардуер през идната година, с което отстрани подозренията, повдигнати от няколко анализатори по отношение на това какъв брой дълго може да продължи манията по AI. Компанията има съвсем монопол върху изчислителните системи, употребявани за зареждане на услуги като ChatGPT, хитовият генериращ AI чатбот на OpenAI.

Имаме отличен взор върху тази година и за идната и към този момент планираме инфраструктура от последващо потомство с водещи компании за облачни калкулации и строители на центрове за данни “, сподели Хуанг на вложителите по време на конферентен диалог.

В изявление за Reuters той сподели, че две неща подтикват това търсене: прекосяване от обичайни центрове за данни, построени към централни процесори, към такива, построени към мощните графични чипове на Nvidia, и възходящото потребление на наличие, генерирано от AI системи във всичко – от правни контракти към маркетингови материали.

Тези две фундаментални трендове са това, което стои зад всичко, което виждаме, и сме към една четвърт в това “, сподели той. „ Трудно е да се каже какъв брой тримесечия ни предстоят, само че тази фундаментална смяна няма да завърши. Това не е нещо с една четвърт. “

Ходът на Хуанг да изкупи назад акции, когато те са по-скъпи от когато и да било, надвишава залозите, които даже други огромни софтуерни компании вършат върху ИИ, само че идва откакто съотношението цена/печалба падна до към 43 от 60, откакто през май анализаторите надградиха своите прогнози за облагите.

Microsoft съобщи, че 10.7 милиарда $ финансови разноски, които е направила през четвъртото фискално тримесечие – огромна част от които са отишли за хардуер на Nvidia – е число, което ще продължи да пораства. Освен това е вложила 10 милиарда $ в OpenAI.

Meta Platforms, звеното за облачни калкулации на Amazon.com AWS и други също са заложили десетки милиарди долари групово за хардуер и артикули, свързани с AI.

Смятаме, че Nvidia ще надвиши ориентировъчните 16 милиарда $ за октомврийското тримесечие, защото търсенето продължава да изпреварва предлагането “, сподели Кингай Чан, анализатор в Summit Insights Group.

Той има поради прогнозата за приходите на компанията за третото тримесечие.

Но някои анализатори не имат вяра в неограниченото търсене на чипове. Дилън Пател от SemiAnalysis сподели, че доста софтуерни компании харчат големи суми за графични процесори (GPU) на Nvidia тази година, само че още не са определили по какъв начин тъкмо ще вършат пари от артикули, създадени с тези чипове.

Те би трябвало да влагат прекомерно доста в графични процесори или рискуват да останат отвън борда. В един миг това ще стане ясно и доста от тези играчи ще спрат да влагат, макар че други евентуално ще продължат да форсират вложенията “, сподели Пател.

Хуанг отхвърли да разяснява дали взривът на изкуствения разсъдък ще продължи и през идната година. Той счита, че най-големият риск, пред който е изправена Nvidia, е обезпечаването на доставки.

Компанията сподели, че най-големият мотор на продажбите през това тримесечие е нейната HGX система, която действително съставлява цялостен компютър, построен към чипа на Nvidia. Тази система е доста по-сложна от самия чип и всяка изчезнала част може да забави доставките.

Радваме се на ужасно съдействие от нашата верига на доставки. А това е комплицирана верига на доставки “, сподели Хуанг пред Reuters. „ Хората си мислят, че това е GPU чип. Но това е доста комплицирана GPU система. Тежи 70 паунда. Състои се от 35 000 съставния елемент. Цената е 200 000 $. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР